Prabowo Subianto en Gibran Rakabuming Raka staan op het punt geschiedenis te schrijven als respectievelijk de oudste president en jongste vicepresident van Indonesië.  Volgens de eerste uitslagen op basis van een 'snelle telling' (quick count) heeft het stel meer dan de helft van de stemmen gekregen die bij de presidentsverkiezingen op 14 februari dit jaar zijn uitgebracht. 


Prabowo Subianto (geboren op 17 oktober 1951) wordt de oudste president die Indonesië ooit heeft gehad. Waar Prabowo de boeken in zal gaan als de oudste president van het land, schrijft zijn running mate Gibran Rakabuming Raka (geboren op 1 oktober 1987), de oudste zoon van de huidige president Joko 'Jokowi' Widodo, geschiedenis als de jongste vicepresident van Indonesië. 


De inauguratie van de nieuwe president en vicepresident van de Indonesische Republiek vindt op 20 oktober dit jaar plaats. Prabowo en Gibran zijn dan respectievelijk 73 en 37 jaar oud. 


Van Soekarno tot Ma'ruf Amin


De oudste president van Indonesië tot nu toe is B.J. Habibie (25 juni 1936 - 11 september 2019). Habibie is de derde president van het land, van 1998 tot 1999. Hij was bij zijn aantreden 61 jaar oud. De jongste vicepresident tot nu toe is Mohammad Hatta (12 augustus 1902 - 14 maart 1980) die in 1945 benoemd werd tot de eerste vicepresident van de Indonesische Republiek. Hatta was 43 jaar oud bij zijn aantreden. 


De jongste president van Indonesië is Soekarno (6 juni 1901 - 21 juni 1970), de grondlegger en de eerste president van de Indonesische Republiek. Hij was 44 jaar oud bij zijn aantreden in 1945. De oudste vicepresident die Indonesië ooit gekend heeft, is de huidige vicepresident Ma'ruf Amin (geboren op 11 maart 1943). Hij was bij zijn aantreden 76 jaar oud. 


Quick count


Hoewel de officiële telling pas over ongeveer een maand bekend zal zijn, geven de snelle tellingen, uitgevoerd door Indonesische peilingbureaus, een vrij nauwkeurig beeld van de resultaten. Volgens de voorlopige tellingen gaat Prabowo aan de leiding met ruim 57 procent van de stemmen. 


Ook een tussentijdse telling door de Nationale Verkiezingscommissie van Indonesië laat zien dat Prabowo-Gibran aan kop gaan. Bij meer dan de helft van de stemmen, is geen tweede ronde nodig. 


De jongste


De kandidatuur van Gibran werd mogelijk gemaakt door een uitspraak van het constitutioneel hof van Indonesië vorig jaar over de minimumleeftijd van 40 jaar voor (vice)presidentskandidaten. Het hof heeft bepaald dat ook kandidaten jonger dan 40 jaar mogen meedingen naar het (vice)presidentschap, mits zij eerder het ambt van regionaal hoofd hebben bekleed, of dat ambt momenteel bekleden.


De uitspraak van het hof heeft de weg vrijgemaakt voor de 36-jarige Gibran, sinds 2021 de burgemeester van Solo (Midden-Java), om deel te nemen aan de presidentsverkiezingen van 2024 als running mate van Prabowo Subianto.