Dat Bali het hart van menig reiziger weet te veroveren, blijkt maar weer uit de zoveelste prijs die het eiland in de wacht heeft weten te slepen. Deze keer is Bali door lezers van het internationale reismagazine DestinAsian verkozen tot het beste eiland in de regio Azië-Pacific. 


De prijs die 13 maart dit jaar is uitgereikt in Singapore werd in ontvangst genomen door een vertegenwoordiger van het Indonesische ministerie van Toerisme en Creatieve Economie. Het behalen van deze prestigieuze onderscheiding toont wederom aan dat Bali nog steeds hoog op de bucketlist staat van menig reiziger. Het is het volgens het ministerie het zoveelste bewijs dat het eiland een uitstekende bestemming is voor reizigers om te bezoeken. Bali is niet het enige Indonesische eiland dat voorkomt in de top 10 Beste Eilanden in Azië-Pacific. Het eiland wordt bijgestaan door zijn 'kleine broertje' Lombok dat door lezers van DestinAsian is verkozen tot het tiende beste eiland in de regio. Indonesie heeft zich ten doel gesteld om in 2024 zeker 14,3 miljoen buitenlandse toeristen binnen te halen. Volgens het ministerie van Toerisme heeft Bali de capaciteit om zeker 7 miljoen daarvan te verwelkomen. Om het beoogde doel snel te bereiken, streeft het ministerie naar een grotere toegankelijkheid tot het eiland, onder meer door het verhogen van het aantal internationale vluchten naar Bali en het aanbieden van unieke en aantrekkelijke rondreispakketten zonder daarbij overtoerisme te veroorzaken. 


Het ministerie wil zich, met het aanbieden van genoemde rondreispakketten, richten op kwaliteitstoeristen die langer op Bali willen verblijven zodat de economische impact van het toerisme ook door de lokale bevolking wordt gevoeld. Dat Indonesië zich richt op kwaliteitstoeristen is niet zonder reden. Bali heeft het gehad met buitenlandse toeristen die zich niet aan de lokale regelgeving houden. 


Verschillende initiatieven zijn in het leven geroepen om de overlast van deze 'stoute' toeristen te beteugelen. Een van die initiatieven is Bali Becik, een taakgroep die toezicht moet houden op het gedrag van buitenlandse toeristen. 


Ook kunnen eilandbewoners via een centraal meldpunt misdragingen van buitenlanders telefonisch melden. Daarnaast heeft Bali de zogeheten 12 do's en 8 don'ts geïntroduceerd die erop gericht zijn misdragingen door toeristen te beteugelen en het kwaliteitstoerisme te bevorderen. 


Foto's: Villa Sinar Cinta Amed