Afgelopen weekend gaf Ed Sheeran een concert in Jakarta. De Britse singer-songwriter en zijn crew kwamen Indonesië binnen op een zogeheten artiestenvisum. Dit visum dat vorig jaar in het leven werd geroepen, moet het buitenlandse artiesten makkelijker maken een concert te geven in het land.  


Het is de tweede keer in zijn carrière dat Sheeran de hoofdstad van Indonesië aandoet voor een optreden. Anders dan de vorige keer in 2019, deed Sheeran dat nu op een Music Performer Visa.


Dit artiestenvisum, dat vorig jaar werd gelanceerd, is specifiek bedoeld voor buitenlandse artiesten en hun crew die een optreden willen geven in Indonesië. Voor Sheeran en zijn crew heeft de Indonesische immigratiedienst in totaal 85 artiestenvisa afgegeven. Elf daarvan waren bedoeld voor natuurlijk Sheeran zelf, meereizende muziekartiest singer-songwriter Calum Scott en de bandleden. De overige 74 visa waren bestemd voor de meereizende crew.


Makkelijker


Met het nieuwe visum hoeven internationale artiesten die een concert in Indonesië willen organiseren niet langer een werkvergunning, een politieregistratiecertificaat, of een certificaat waaruit blijkt dat de aanvrager tenminste vijf jaar werkervaring heeft, te overleggen.


Het visum, dat een geldigheidsduur heeft van 60 dagen, geeft eenmalig toegang tot Indonesië. De aanvraag van het visum geschiedt online via de officiële website van de Indonesische immigratiedienst. De eerste buitenlandse band die gebruik mocht maken van het visum was Coldplay. De Britse band gaf in november vorig jaar voor het eerst een concert in Indonesië. 


Muziektoerisme


De Indonesische immigratiedienst hoopt dat het artiestenvisum het muziektoerisme in Indonesië een boost kan geven. Ook hoopt de dienst dat internationale artiesten Indonesië als favoriete bestemming gaan beschouwen voor hun optredens. Dit zal kunnen leiden tot een toename van het aantal buitenlandse toeristen, wat op zijn beurt weer een impact zal hebben op de economie van het land.