Meer dan twintig honden die gered zijn van de traditionele markt in het Noord-Sulawesische Tomohon - ooit berucht om de handel in hondenvlees - zijn overgevlogen naar de Verenigde Staten om daar een nieuw leven te beginnen. 


De markt van Tomohon stond lange tijd bekend als de beruchtste markt van Indonesië. Er werden naast honden- en kattenvlees, ook vlees van dieren zoals apen, ratten en vleermuizen verkocht, en ter plekke (levend) geslacht, vaak onder erbarmelijke omstandigheden. 


De handel in honden en katten, én de wrede slachting van deze dieren in het slachthuis op de markt van Tomohon is sinds juli vorig jaar stopgezet. De lokale autoriteiten hebben na jarenlange druk van dierenbeschermingsorganisaties genoemde praktijken verboden. 


Ernstig getraumatiseerd


Dierenbeschermingsorganisaties Humane Society International (HSI) en Animal Friends Manado Indonesia (AFMI) hebben daarop tientallen honden uit het slachthuis gered. Medewerkers troffen daar ernstig gewonde en getraumatiseerde honden aan. 


In een video van Deutsche Welle vertelt Lola Webber van HSI dat de geredde honden heel veel te verduren hebben gehad. Ze zijn uit omringende provincies van straat geplukt en naar de markt vervoerd, een lange reis zonder voedsel en water, vertelt Webber die in verschillende delen van Azië heeft gewerkt. Maar, vervolgt Webber, nooit eerder heeft ze zulke getraumatiseerde honden aangetroffen als op de markt van Tomohon. 


De geredde honden krijgen nu een nieuwe kans en een nieuw leven in de VS. De dieren worden verzorgd in een rehabilitatiecentrum in Washington DC. Daar kunnen ze herstellen en op krachten komen voordat ze in nieuwe gezinnen ter adoptie worden geplaatst. 


Oproep tot landelijk verbod


Hoewel de handel in hondenvlees op de markt van Tomohon is stopgezet, vindt deze praktijk elders op Sulawesi nog steeds plaats. Jaarlijks worden er meer dan 130.000 honden en talloze katten geslacht op openbare markten op het Indonesische eiland.  


In november vorig jaar schreven tientallen internationale beroemdheden, onder wie Clint Eastwood, Charlize Theron en Billie Eilish, een brief aan president Joko Widodo waarin ze oproepen tot een landelijk verbod op de wrede handel in honden- en kattenvlees.