Prabowo Subianto wordt de nieuwe president van Indonesië. Een maand na de verkiezingen heeft de kiescommissie bekendgemaakt dat Prabowo ruim 58 procent van de uitgebrachte stemmen heeft vergaard. Daarmee is hij officieel tot winnaar van de verkiezingen uitgeroepen.


In 36 van de 38 provincies


De kiescommissie maakte woensdagavond (20/3/2024) bekend dat Prabowo Subianto en zijn running mate Gibran Rakabuming Raka 58,58% van de stemmen hebben binnengehaald, of meer dan 96 miljoen stemmen. Een klinkende overwinning op rivalen Anies Baswedan-Muhaimin Iskandar (24,95%) en Ganjar Pranowo-Mahfud MD (16,47%). Bij meer dan de helft van de stemmen, is geen tweede ronde meer nodig. 


Prabowo-Gibran haalden een meerderheid van de stemmen in 36 van de 38 provincies die het land telt. Alleen in de provincies Aceh en West-Sumatra toonden Anies-Muhaimin zich de sterkere. 


Voor alle Indonesiërs


In zijn overwinningsspeech beloofde Prabowo president voor alle Indonesiërs te zullen zijn, ook voor hen die niet op hem hebben gestemd. Hij uitte ook zijn dank aan zittend president Joko 'Jokowi' Widodo, een staatsman aan wie een voorbeeld moet worden genomen. 


Prabowo benadrukte in zijn toespraak nogmaals dat hij het beleid van de vertrekkende president zal voortzetten. Want, zei Prabowo, dat beleid heeft geresulteerd in een gemoderniseerde infrastructuur en heeft gezorgd voor groei en welvaart. 


Rivalen Anies Baswedan en Ganjar Pranowo hebben aangekondigd de uitslag van de verkiezingen bij het constitutioneel hof te zullen aanvechten. Ze claimen dat er fraude is gepleegd en dat er sprake is geweest van onregelmatigheden. 


De inauguratie van de nieuwe president en vicepresident van Indonesië vindt in oktober dit jaar plaats. Prabowo Subianto en Gibran Rakabuming Raka nemen dan officieel het stokje over van zittend president Joko Widodo (de vader van Gibran) en vicepresident Ma'ruf Amin. 


Schattig opaatje met een duister verleden


Prabowo, voormalig bevelhebber van de elitetroepen ,wordt achtervolgd door beschuldigingen van mensenrechtenschendingen, ontvoeringen en vermissingen van studenten en activisten die zich eind jaren negentig hebben verzet tegen het autoritaire regime van toenmalig president Soeharto, die tevens Prabowo's schoonvader was. 


Prabowo heeft overigens altijd ontkend schuldig te zijn aan mensenrechtenschendingen en is daar ook nooit voor veroordeeld. 


De vrolijke campagne die de ex-generaal op sociale media voerde, heeft zijn imago behoorlijk opgekrikt. Prabowo transformeerde van een strenge, serieuze soldaat naar een schattig opaatje dat wel in was voor een grapje én een dansje. Een campagne die zeer effectief bleek te zijn, met name onder jonge kiezers die weinig kennis hebben van zijn verleden én die meer dan de helft uitmaken van de 205 miljoen kiesgerechtigden in Indonesië.