Het Indonesische ministerie van Volksgezondheid waarschuwt lokale en buitenlandse toeristen die op Bali zijn of van plan zijn Bali te bezoeken, alert te zijn op het dengue-virus. Het eiland wordt namelijk geplaagd door een toename van het aantal gevallen van dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd.
Het Indonesische ministerie van Volksgezondheid zegt een waarschuwing te hebben afgegeven via lokale media om toeristen bewust te maken van het risico van dengue. Ook moeten reizigers rekening houden met een toename van dengue-gevallen in de eerste maanden van het jaar.
De dengue-waarschuwing is afgegeven naar aanleiding van berichtgeving in de Australische media over toeristen uit Australië bij wie tijdens of na hun bezoek aan Bali knokkelkoorts werd geconstateerd. Hoewel er nog geen cijfers beschikbaar zijn van het aantal dengue-gevallen onder toeristen op Bali, zegt het ministerie dat er op het eiland op dit moment geen sprake is van een tekort aan medische voorzieningen door een dengue-uitbraak.
Vijftiende week van 2024
Gegevens van het ministerie van Volksgezondheid laten zien dat Indonesië in de vijftiende week van 2024 te maken heeft met 62.001 gevallen van dengue, en 475 sterfgevallen door knokkelkoorts. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, is het aantal gevallen van knokkelkoorts in Indonesië dit jaar sterk toegenomen. In de vijftiende week van 2023 telde het land 22.551 gevallen van dengue, waarvan 170 sterfgevallen.
De provincie met het hoogste aantal dengue-gevallen is overigens niet Bali. Die 'eer' komt toe aan West-Java met 17.331 gevallen van knokkelkoorts, gevolgd door Banten en Midden-Java met respectievelijk 5877 en 4330 dengue-gevallen. Wat betreft het aantal sterfgevallen, voert wederom West-Java de top drie aan met 158 sterfgevallen, gevolgd door Midden-Java en Oost-Java met respectievelijk 105 en 37 sterfgevallen door knokkelkoorts.
Preventieve maatregelen
Ondertussen roept de Indonesische regering het volk op samen te werken om verdere verspreiding van dengue tegen te gaan. Dit kan onder meer door waterreservoirs te legen of af te dekken, potentiële broedplaatsen voor muggen te verwijderen en een muggenwerend middel te gebruiken.
Ook vinden er in bepaalde buurten in Indonesië 'fogging-operaties' plaats waarbij werknemers van de plaatselijke gezondheidsdienst door woonwijken gaan en met blaasmachines grote wolken pesticiden door de straten blazen.
Bali zegt nee tegen Wolbachia
In 2017 werd in Yogyakarta op het eiland Java een gecontroleerd, gerandomiseerd onderzoek opgezet naar de effecten van de zogeheten Wolbachia-methode. Via de Wolbachia-methode worden muggen uitgezet die Wolbachia-bacteriën bij zich dragen. Bewezen is dat muggen met deze bacteriën in hun lichaam een sterk verminderd vermogen hebben om virussen op mensen over te dragen waardoor de kans op uitbraken van dengue, zika, chikungunya en gele koorts drastisch afneemt.
Op Bali zouden deze met de Wolbachia-bacterie geïnfecteerde muggen eigenlijk in november 2023 uitgezet worden in Denpasar. Maar wegens protest van de eilandbewoners, wordt daar voorlopig mee gewacht.
Wat is dengue?
Dengue of knokkelkoorts is een virusinfectie. Het virus wordt overgedragen door een beet van een mug, van het soort Aedes. De muggen die dengue overbrengen, bijten overdag, met name in de vroege ochtend en namiddag. Om jjezelf tegen muggen te beschermen, is het belangrijk zoveel mogelijk bedekkende kleding te dragen, een muggenwerend middel te gebruiken waar voldoende DEET in zit, en onder een muskietennet te slapen.
Reacties