Het regiokantoor van het Indonesische ministerie van Justitie en Mensenrechten in Yogyakarta zegt dat de Midden-Javaanse stad twee buitenlanders telt - onder wie een Nederlander - die reeds gebruikmaken van het zogeheten 'gouden visum'. Met dit visum kunnen geldschieters maximaal tien jaar in het land verblijven.


Nederlander en Amerikaan


Volgens M. Yani Firdaus, hoofd immigratiezaken van het regiokantoor van het ministerie van Justitie en Mensenrechten in Yogyakarta komen de twee buitenlanders uit Nederland en Amerika. Een van hen verblijft in Sleman, en de ander woont in Yogyakarta-stad. De twee beschikken over een gouden visum met een verblijfsduur van maximaal tien jaar. 


Het lage aantal geïnteresseerden voor een gouden visum in Yogyakarta heeft volgens Firdaus te maken met het geringe aantal investeringsmogelijkheden in de stad. Dat leidt ertoe dat de meeste buitenlandse investeerders voor grotere steden kiezen, zoals bijvoorbeeld Jakarta en Surabaya. 


Jakarta telt de meeste houders van een gouden visum. Ook Surabaya, Bali, Makassar en de soon-to-be hoofdstad van Indonesië, Nusantara, zijn in trek. 


Vijf of tien jaar


Het gouden visum werd vorig jaar in het leven geroepen om buitenlandse investeringen in het land aan te moedigen om zo de economie te stimuleren. Met een gouden visum, dat bedoeld is voor bedrijven en vermogende particulieren, kunnen geldschieters vijf of tien jaar in Indonesië verblijven. 


Particuliere buitenlandse investeerders die een bedrijf willen oprichten in Indonesië en daarvoor een investering doen van tenminste 2,5 miljoen Amerikaanse dollar komen in aanmerking voor een gouden visum met een verblijfsduur van vijf jaar in Indonesië. Particuliere buitenlandse investeerders die in aanmerking willen komen voor een verblijf van tien jaar dienen tenminste vijf miljoen Amerikaanse dollar in het land te investeren. 


Spaar- of depositorekening


Voor particuliere investeerders die niet van plan zijn een bedrijf op te richten in Indonesië gelden andere regels. Investeren zij tenminste 350 duizend Amerikaanse dollar in het land, dan komen zij in aanmerking voor een gouden visum met een verblijfsduur van vijf jaar. Dat geld kan worden gebruikt voor het kopen van staatsobligaties of aandelen van beursgenoteerde bedrijven. 


Ook kan het geld worden ingelegd in een spaar- of depositorekening in Indonesië. Voor een verblijf van tien jaar bedraagt het geïnvesteerde bedrag 700 duizend Amerikaanse dollar. 


De Indonesische immigratiedienst zegt voor dit jaar al duizend aanvragen te hebben ontvangen voor een gouden visum.