Reddingswerkers hebben in totaal 20 lichamen geborgen na aardverschuivingen in de op het Indonesische eiland Sulawesi gelegen regio Tana Toraja. Dat melden de lokale autoriteiten.


Reddingsteams vonden zondagmiddag (14/4/2024) 14 lichamen in Makale en 4 lichamen in Zuid-Makale, twee subdistricten in Tana Toraja (Zuid-Sulawesi). Twee vermisten werden diezelfde dag levend onder het puin vandaan gehaald. Zij zijn overgebracht naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Twee anderen die nog vermist werden, zijn een dag later levenloos teruggevonden. 


Zoekoperatie stopgezet


Met het vinden van de laatste vermisten, hebben de autoriteiten de zoek- en reddingsoperatie stopgezet. Reddingswerkers blijven echter paraat, mochten er nog meldingen binnenkomen van bewoners die familieleden zijn kwijtgeraakt. 


De aardverschuivingen die het gebied troffen werden veroorzaakt door de zware regenval van de afgelopen dagen. Zeker vier woningen zijn bedolven geraakt door de aardverschuivingen. In een van de woningen vond vóór de ramp een familiebijeenkomst plaats. 


Heuvelachtig gebied


Tientallen vrijwilligers sloten zich aan bij zoekacties in afgelegen dorpjes op heuvelhellingen in de getroffen gebieden. Ze werden in hun werk bemoeilijkt door het slechte weer, onbegane wegen, de onstabiele grond en uitgevallen communicatielijnen. 


Tana Toraja, het land van de Toraja (de etnische bevolkingsgroep van Tana Toraja) ligt 2880 meter boven zeeniveau, in een heuvelachtig gebied met uitgestrekte rijstvelden. Omdat het landschap gedomineerd wordt door heuvels wordt Tana Toraja door de Indonesische rampenbestrijdingsdienst gecategoriseerd als gebied met een groot risico op aardverschuivingen en plotselingen overstromingen. 


Foto: Badan Nasional Penanggulangan Bencana RI