[Dit artikel is geüpdatet] De lokale autoriteiten hebben de status van de vulkaan Ruang weer opgeschroefd naar het hoogste niveau. De vulkaan, gelegen op een gelijknamig eilandje voor de kust van het noordelijkste gedeelte van de provincie Noord-Sulawesi, is dinsdagochtend (30/4/2024) opnieuw tot uitbarsting gekomen.


Honderden bevingen


Voorafgaand aan de eruptie zijn er in het gebied honderden bevingen geregistreerd. Bij de uitbarsting dinsdagochtend spuwde de Ruang lava en ander vulkanisch materiaal de lucht in. Op beelden die zijn gedeeld door het Indonesische agentschap voor rampenbestrijding (BNPB) zijn bliksemschichten te zien boven de vulkaankrater.


Het agentschap meldt dat alle 843 bewoners van het eiland Ruang, waar de vulkaan zich bevindt, zijn overgebracht naar Manado dat ongeveer 100 kilometer ten zuiden van het eiland ligt. Zo'n 12 duizend bewoners van het naburige eiland Tagulandang worden geëvacueerd naar het in het noorden gelegen eiland Siau. 


Naast het afkondigen van het hoogste alarmniveau hebben de autoriteiten ook een veiligheidszone ingesteld van 7 kilometer rondom de vulkaan. Mensen krijgen het dringende verzoek deze zone niet te betreden en een mondkapje te dragen om zich te beschermen tegen vulkanische as. 


Luchthaven Manado opnieuw gesloten


Ook is er op dit moment geen vliegverkeer mogelijk van en naar Sam Ratulangi Airport. De autoriteiten vrezen dat vulkanische as een risico kan vormen voor het vliegverkeer. De luchthaven in Manado, de provinciehoofdstad van Noord-Sulawesi, blijft vooralsnog tot vrijdag (3/5) 18.00 uur gesloten. 


Op 17 april dit jaar kwam de Ruang voor het eerst sinds 2002 tot uitbarsting. De alarmstatus van de vulkaan werd daarop naar het hoogste niveau getild. Ook de luchthaven van Manado moest tijdelijk haar deuren sluiten. Na het vaststellen van een afname van vulkanische activiteit, besloten de autoriteiten de status van de vulkaan naar beneden bij te stellen en Sam Ratulangi Airport te heropenen. 


Laatste update: 3-5-2024, 06.35 uur