Elon Musk arriveerde zondag (19/5/2024) op het Indonesische eiland Bali om daar Starlink te lanceren. Deze satellietinternetdienst heeft tot doel afgelegen gebieden in de uitgestrekte archipel toegang te geven tot internet. 


Het is voor SpaceX- en Tesla-baas Elon Musk zijn eerste bezoek aan Indonesië. Per privéjet arriveerde de miljardair zondagochtend op het Indonesische vakantie-eiland Bali, waar hij diezelfde middag de lanceringsceremonie bijwoonde in een gezondheidscentrum in de provinciehoofdstad Denpasar. 


'De wereld ligt voor je open'


Tijdens de ceremonie voerde Musk een Starlink-internetsnelheidstest met gezondheidswerkers in afgelegen gebieden in Indonesië, waaronder Aru, een in het oosten gelegen eilandengroep in de provincie Maluku. De uitgestrekte archipel ligt verspreid over drie tijdzones en telt meer dan 270 miljoen inwoners. Van de meer dan 10.000 lokale gezondheidscentrum in het land, hebben er 2700 geen toegang tot internet.


Gekleed in een groen batik overhemd, zei Musk zeer enthousiast te zijn om connectiveit te brengen naar gebieden met een lage connectiviteit, want, vervolgde hij, wanneer je toegang hebt tot internet ligt de wereld voor je open. Ook legde Musk de aanwezigen uit dat met de beschikbaarheid van Starlink in Indonesië miljoenen mensen in afgelegen delen van het land geholpen kunnen worden toegang te krijgen tot internet. 


Van geen bereik naar landelijke dekking


Lokale internetproviders kunnen wegens de beperkte dekking de buitenste eilanden niet bereiken. De satellieten van Starlink die in een lage baan om de aarde blijven, kunnen deze lokale internetproviders helpen aan sneller internet met landelijke dekking. 


Indonesië is na Maleisië en de Filipijnen het derde land in Zuidoost-Azië met een Starlink-satellietinternetdienst. Het land probeert al jaren deals te sluiten met Musk's Tesla over investeringen in batterijen en met SpaceX over de levering van snel internet aan afgelegen regio's in de archipel. 


Wereld Water Forum op Bali


Op Bali vindt van 18-25 mei 2024 de tiende editie van het Wereld Water Forum plaats. Het is de grootste internationale bijeenkomst in de watersector, die elke drie jaar wordt gehouden. 


Deelnemers van het forum, o.a. staatshoofden, hoofden van internationale organisaties en experts van over de hele wereld, delen op dit forum hun kennis over en ervaringen in de aanpak van wereldwijde uitdagingen op het gebied van water en sanitatie. Ook Musk is een van de sprekers.