Een van de meest gezochte criminelen van Thailand is dinsdagmiddag (4/6/2024) op Soekarno-Hatta International Airport op het vliegtuig gezet richting Bangkok. De man werd eind mei dit jaar opgepakt op Bali. 


Ontsnapt uit het ziekenhuis


Chaowalit Thongduang (37) werd in zijn thuisland onder anderen beschuldigd van (poging tot) moord en drugshandel. Hij is daarvoor in januari 2022 door de Thaise rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar en 6 maanden. Die mocht hij uitzitten in een gevangenis in de Thaise provincie Nakhon Si Thammarat. 


In oktober vorig jaar ontsnapte Thongduang echter uit detentie. Hij lag toen in het ziekenhuis voor een behandeling. In december datzelfde jaar werd hij bij verstek veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. 


Vijf maanden later, om precies te zijn op 30 mei 2024, werd Thongduang door de Indonesische politie gearresteerd tijdens een inval in zijn appartement in het Balinese Badung. 


Valse Indonesische identiteitspapieren


Bij zijn arrestatie legitimeerde Thongduang zich met valse Indonesische identiteitspapieren onder de naam 'Sulaiman' uit Aceh. Die papieren zouden in zijn bezit zijn gekomen, kort na aankomst op Indonesisch grondgebied. 


De politie van Indonesië heeft een aantal verdachten aangehouden die Thongduang aan een valse identiteit zouden hebben geholpen. 


Thongduang kwam begin december 2023 Indonesië binnen via de wateren bij de provincie Aceh, na een 17-uur durende speedboottocht. Tijdens zijn verblijf in Indonesië - Thongduang verbleef voornamelijk in Medan (Noord-Sumatra) en op Bali - deed hij alsof hij niet kon praten omdat hij de lokale taal niet machtig was. 


Indonesische drugsbaron'Voor wat, hoort wat', hebben de Indonesische autoriteiten toen gedacht. Zij hebben de Thaise autoriteiten om medewerking gevraagd bij de arrestatie van de Indonesische drugsbaron Fredy Pratama, die zich volgens de Indonesische politie schuilhoudt in Thailand. 


Tegen de 38-jarige Pratama, de meest gezochte drugscrimineel van Indonesië, is een 'red notice' uitgevaardigd. Het drugssyndicaat van Fredy Pratama heeft volgens Indonesische autoriteiten de capaciteit grote hoeveelheden drugs Indonesië binnen te smokkelen. 

In mei dit jaar deed de politie in het Balinese Canggu een inval in een groot drugslab dat gelinkt wordt aan de Indonesische drugsbaas. Een van de opgepakte verdachten in de zaak betreft Pratama's accountant.