In Indonesië is het Gouden Visum officieel gelanceerd. Sinds het van start gaan van de proef met het nieuwe visum, is het Gouden Visum aan bijna 300 aanvragers verstrekt, wat de Indonesische schatkist maar liefst 2 biljoen rupiah heeft opgeleverd, omgerekend is dat ongeveer 113 miljoen euro.
Het Gouden Visum is in het leven geroepen om buitenlandse investeringen in Indonesië aan te moedigen om zo de economie te stimuleren. Met het visum kunnen buitenlandse investeerders, vermogende particulieren, en internationale toptalenten voor een langere tijd in Indonesië verblijven.
Veelbelovend land
Tijdens de officiële lancering van het Gouden Visum donderdag (25/7/2024) zei president Joko 'Jokowi' Widodo dat Indonesië een veelbelovend land is dat een goede economische groei kent en wordt gekenmerkt door een politieke stabiliteit, een goede demografie en een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen.
Een beperkt aantal landen biedt al een soortgelijk visum aan, zoals Cambodja, Egypte en Malta. Andere landen, waaronder Canada, Groot-Brittannië en Singapore hebben het investeerdersvisum echter geschrapt omdat ze tot de conclusie zijn gekomen dat het verstrekken van dit visum niet heeft bijgedragen tot het creëren van werkgelegenheid, maar juist een manier kan zijn om speculatieve investeringen te doen.
Om dit soort praktijken te voorkomen, is het van belang dat aanvragers van een Gouden Visum aan een strenge selectieprocedure worden onderworpen. Want, legt Jokowi uit, het moet natuurlijk niet zo zijn dat er in Indonesië buitenlanders wonen die van geen enkele nut zijn voor het land.
Tijdens de officiële lancering van het Gouden Visum kreeg Shin Tae Yong, de in Zuid-Korea geboren coach van het nationaal voetbalteam van Indonesië, het Gouden Visum overhandigd uit handen van president Jokowi. Andere belangrijke personen die Yong voorgingen, zijn Sam Altman (topman van OpenAI) en Boeing-CEO Penny Burtt.
Nederland
Directeur-generaal Immigratiezaken Silmy Karim, die ook bij de officiële lancering aanwezig was, zegt dat de Indonesische regering ernaar streeft 10.000 buitenlandse investeerders/internationale talenten aan te trekken via het Gouden Visum-programma. De beoogde landen zijn Singapore, Japan, China, Zuid-Korea, Nederland, de Verenigde Staten, Engeland, Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Arabische Emiraten.
Om kwaliteitsvolle buitenlandse investeerders/toptalenten binnen te halen, wordt het Gouden Visum-programma elke drie maanden geëvalueerd, legt Karim uit. Mocht uit de evaluatieresultaten blijken dat aanvragers van het visum niet aan de vereisten voldoen, dan wordt het visum ingetrokken.
De vereisten voor het verkrijgen van een Gouden Visum
Particuliere investeerders die een bedrijf willen oprichten:
- Particuliere buitenlandse investeerders die een bedrijf willen oprichten in Indonesië en daarvoor een investering doen van tenminste 2,5 miljoen Amerikaanse dollar komen in aanmerking voor een gouden visum met een verblijfsduur van vijf jaar in Indonesië.
- Particuliere buitenlandse investeerders die in aanmerking willen komen voor een verblijf van tien jaar dienen tenminste vijf miljoen Amerikaanse dollar in het land te investeren.
Buitenlandse bedrijven die een bedrijf willen oprichten:
- Buitenlandse bedrijven die een bedrijf willen oprichten in Indonesië en daarvoor een investering doen van tenminste van $25 miljoen komen in aanmerking voor een gouden visum met een verblijfsduur van vijf jaar voor hun directeuren en commissarissen.
- Investeren buitenlandse bedrijven $50 miljoen, dan komen hun directeuren en commissarissen in aanmerking voor een gouden visum met een verblijfsduur van tien jaar.
Vermogende particulieren die geen bedrijf willen oprichten:
- Particuliere investeerders die niet van plan zijn een bedrijf op te richten in Indonesië investeren tenminste 350 duizend Amerikaanse dollar in het land om in aanmerking te komen voor een gouden visum met een verblijfsduur van vijf jaar. Dat geld kan worden gebruikt voor het kopen van staatsobligaties of aandelen van beursgenoteerde bedrijven. Ook kan het geld worden ingelegd in een spaar- of depositorekening in Indonesië.
- Voor een verblijf van tien jaar bedraagt het geïnvesteerde bedrag 700 duizend Amerikaanse dollar.
Reacties