Twee Britse toeristen die vorige week vermist raakten tijdens het beklimmen van de vulkaan Agung op het Indonesische eiland Bali hebben hun avontuur overleefd dankzij de populaire overlevingsprogramma's van de  Britse survivalexpert Bear Grylls. Dat schrijven diverse media. 


De twee toeristen, broers van elkaar, begonnen woensdagochtend (3/7/2024) rond 2.30 uur aan hun klimtocht om een paar uur later vanaf de top van de Agung de zonsopgang te aanschouwen. Tijdens de afdaling raakten de broers, 18 en 22 jaar oud, echter verdwaald. Ook vielen hun mobieltjes uit in een afgelegen gebied op de vulkaan. 


Tijdelijke schuilplaats


In plaats van veilig aan boord van hun vlucht terug naar Groot-Brittannië te zitten, zaten de heren vast op een vulkaan op Bali. De broers uit Londen overleefden hun avontuur dankzij overlevingstips die ze online hadden geleerd van de Britse survivalexpert Bear Grylls. Zo bouwden ze een tijdelijke schuilplaats en vingen ze regenwater op. 


De volgende ochtend kregen de Indonesische autoriteiten een melding binnen over de mogelijke vermissing van de twee Britten. Op dat moment was het niet duidelijk vanaf welke locatie de jongemannen hun klimtocht waren gestart. Later bleek dat het tweetal een wandelpad had gekozen dat al langere tijd niet meer werd gebruikt, want daar vonden reddingswerkers hun huurmotor. 


De Britten werden diezelfde avond uitgeput teruggevonden en door het reddingsteam naar hun overnachtingsplek in Ubud gebracht. 


"Zo blij dat jullie het gered hebben! Goed gedaan ... 💪💪" - schrijft Bear Grylls op X, voorheen Twitter. 


Gids!


De lokale autoriteiten laten weten dat de broers zonder gids de Agung hebben beklommen. De autoriteiten raden toeristen ten zeerste aan een gids te nemen voor het beklimmen van de Agung. Een gids kent het terrein het beste en weet waar eventuele obstakels liggen. 


In mei dit jaar overleed een Nederlandse toeriste na een val in een ravijn bij de Agung. De 29-jarige vrouw gleed uit en belandde in een 15 meter diep ravijn. Ook zij maakte de klimtocht zonder een gids. 


Foto: Villa Sinar Cinta, Amed