De Indonesische autoriteiten meldden dinsdag (17/9/2024) dat sinds juli dit jaar zes mensen zijn gearresteerd op Bali wegens drugsbezit. Vier van hen, onder wie twee buitenlanders, hangt mogelijk de doodstraf boven het hoofd. 


2 Thai en 2 Indonesiërs


Twee Thaise staatsburgers werden op 8 september bij aankomst op luchthaven I Gusti Ngurah Rai gearresteerd met 1,9 kilogram methamfetamine die vermengd waren met ecstasypoeder. De drugs zaten verpakt in 108 zakjes - verpakkingen van een collageendrank met fruitsmaak. Ook had het tweetal 20 pillen van de partydrug ecstasy bij zich, aldus Rudy Ahmad Sudrajat, hoofd van de provinciale narcoticabestrijding tijdens een persconferentie. 


Later arresteerde de politie twee Indonesiërs op verdenking van het bestellen van de drugs uit Thailand.  De twee Thai en de twee Indonesiërs riskeren de doodstraf indien ze worden aangeklaagd en schuldig worden bevonden. 


Twee Europeanen


De Indonesische autoriteiten maakten ook bekend dat in juli dit jaar twee Europeanen zijn gearresteerd op beschuldiging van drugsbezit. Een man uit Letland werd op 4 juli gearresteerd op de luchthaven van Bali met 450,41 gram hasj en 977,83 gram marihuana. De drugs zaten verborgen in zijn koffer. 


Volgens drugsbestrijdingshoofd Sudrajat heeft de Let een tatoeage die duidt op banden met georganiseerde misdaadgroepen in de voormalige Sovjet-Unie. Hij riskeert een levenslange gevangenisstraf voor cannabissmokkel. 


Op 31 juli werd een Zweedse man opgepakt nadat de politie diens villa in Gianyar binnenviel en 201,28 gram hasj in beslag nam. De arrestatie vond plaats na een tip dat de Zweed een verdacht pakje had ontvangen uit Thailand, aldus Sudrajat. De Zweed riskeert een gevangenisstraf tot 15 jaar op aanklachten van drugsbezit. 


Nederlanders


In Indonesië zitten momenteel tientallen drugssmokkelaars in de dodencel, onder wie de Nederlander Siegfried Mets. De laatste executies vonden plaats in 2016 toen een Indonesiër en drie buitenlanders werden geëxecuteerd door een vuurpeloton. Een jaar eerder werd in Indonesië de Nederlander Ang Kiem Soei geëxecuteerd die de doodstraf kreeg voor betrokkenheid bij de productie van xtc. 


De drugswetgeving van Indonesië behoort tot een van de strengste ter wereld. Op het bezit, gebruik en de handel van drugs staan zeer strenge straffen, van een lange gevangenisstraf tot zelfs de doodstraf. Dit geldt ook voor softdrugs.