Sinds 2017
De ranglijst - een initiatief van de Britse nonprofit-organisatie Charities Aid Foundation (CAF) - is het resultaat van een studie over de vrijgevigheid van landen. Uit die studie blijkt dat gedurende het jaar 2023 9 op de 10 Indonesiërs (90%) geld heeft geschonken aan een goed doel en dat meer dan 6 op de 10 Indonesiërs (65%) vrijwilligerswerk heeft gedaan.
Indonesië heeft in 2017 Myanmar van de eerste plaats gestoten als vrijgevigste land ter wereld, en staat sindsdien zeven jaar op rij bovenaan de World Giving Index (WGI).
Drie sleutelvragen
Aan het onderzoek dat in 2023 werd uitgevoerd, namen 145.702 uit 42 landen deel. De respondenten kregen de volgende drie vragen voorgeschoteld:
- Heeft u geld gedoneerd aan een goed doel?
- Heeft u een vreemde of iemand die u niet kende die hulp nodig had geholpen?
- Heeft u vrijwilligerswerk gedaan voor een organisatie?
Voor elk land werd een gemiddelde van positieve reacties berekend wat resulteerde in een indexscore en een wereldwijde rangschikking. De laagst mogelijke score is 0 terwijl de hoogst mogelijke score 100 is. Een hogere score geeft aan dat de bevolking van een bepaald land een grotere betrokkenheid heeft bij het geven.
Indonesië heeft in totaal 74 punten gescoord, gevolgd door Kenia en Singapore die respectievelijk 63 en 61 punten scoorden. Nederland staat overigens op de 25e plaats met in totaal 48 punten. Onderaan de lijst bungelt Polen met 15 punten.
Mogelijke factoren
Een eerdere studie laat zien dat de vrijgevigheid van Indonesiërs te maken kan hebben met religie, traditioneel gezien een belangrijke drijfveer voor mensen om te geven.
Een andere verklaring dat Indonesiërs zoveel doneren en zoveel tijd steken in vrijwilligerswerk kan ook te maken hebben met de culturele traditie gotong-royong. Dit systeem van wederzijds hulpbetoon verenigt mensen in tijden van nood, zoals tijdens de Covid-19-pandemie.
Een andere mogelijke factor voor de vrijgevigheid van Indonesiërs is de grote belangstelling van de jongere generatie in het land voor activiteiten op het gebied van liefdadigheid en filantropie.
Een andere factor is de groeiende particuliere rijkdom van veel Indonesiërs die heeft bijgedragen aan een waarneembare toename van filantropische activiteiten in het land, niet alleen in de hoofdstad maar ook op regionaal niveau.
Reacties