De VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO) heeft drie culturele elementen van Indonesië - reog Ponorogo, kebaya en kolintang - officieel erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Een mooi cadeau voor Indonesië aan het einde van het jaar. 

Reog Ponorogo (traditionele danskunst uit Oost-Java), kebaya (traditioneel kledingstuk voor vrouwen) en kolintang (percussie-instrument uit Noord-Sulawesi) werden respectievelijk op 3, 4 en 5 december 2024 officieel toegevoegd aan de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed tijdens de 19de zitting van de intergouvernementele commissie voor de bescherming van Immaterieel Erfgoed die plaatshad van 2-7 december in Asunción, Paraguay. 
  

Mooi cadeau


Indonesië heeft zich volgens minister Fadli Zon van Cultuur de afgelopen jaren hard ingespannen voor het behoud van cultureel erfgoed. De toevoeging van reog Ponorogo, kebaya en kolintang aan de lijst van immaterieel erfgoed kan dus terecht als een mooi cadeau worden beschouwd voor Indonesië aan het einde van het jaar. 

Anders dan reog Ponorogo en kolintang, betreft de kebaya een gezamenlijke nominatie door vijf landen: Indonesië, Singapore, Brunei, Maleisië en Thailand. 

Volgens minister Zon weerspiegelt deze gezamenlijke inzending de geest van samenwerking en eenheid tussen landen in Zuidoost-Azië bij de bescherming en het behoud van gedeeld cultureel erfgoed. De minister meent dat de kebaya meer is dan alleen een traditioneel kledingstuk. Het is een kledingstuk dat de culturele identiteit van Zuidoost-Azië symboliseert. 

Lokale gemeenschappen


De Indonesische overheid streeft ernaar lokale tradities te behouden door lokale gemeenschappen te betrekken bij inspanningen op het gebied van culturele instandhouding. Het doel is om de Indonesische cultuur internationaal te verheffen en tegelijkertijd kunst, talen en lokale wijsheid die beginnen te verdwijnen, te behouden. 

Volgens Zon is het belangrijk inspanningen ter behoud van cultureel erfgoed te intensiveren. Want, zegt de minister, Indonesië heeft een enorme culturele rijkdom, maar slechts een fractie daarvan wordt internationaal erkend. 

Laatste update: 10 december 2024, 00.54 uur
Foto: Villa Sinar Cinta, Amed