Godslastering
Ratu Thalisa, een transgender moslima met meer dan 442 duizend volgers op TikTok, reageerde tijdens een livestream op een opmerking van een kijker die aan Ratu vroeg om haar haar te knippen zodat ze meer op een man zou lijken. Ratu reageerde daarop door tegen een afbeelding van Jezus op haar telefoon te zeggen om zijn haar te knippen.
Bovengenoemde livestream werd op 2 oktober vorig jaar uitgezonden. Een paar dagen later werd ze gearresteerd nadat meerdere christelijke groepen een klacht hadden ingediend bij de politie voor godslastering.
Gevangenisstraf en geldboete
Op maandag 10 maart 2025 veroordeelde de rechtbank in Medan Ratu Thalisa tot een gevangenisstraf van twee jaar en tien maanden wegens haatzaaien tegen een bepaalde religie en wegens blasfemie. Ze werd aangeklaagd wegens het schenden van de zogenaamde EIT-wet (Electronic Information en Transactions), die is bedoeld om online haat aan te pakken.
De rechtbank oordeelde dat de opmerkingen van Ratu Thalisa de openbare orde en de religieuze harmonie in de samenleving konden verstoren. Naast een gevangenisstraf, legde de rechtbank haar ook een geldboete op van 100 miljoen rupiah, omgerekend is dat ruim 5.500 euro.
Vrijheid van meningsuiting
Mensenrechtenorganisaties, waaronder
Amnesty International, veroordelen de opgelegde straf. Zo spreekt Usman Hamid, directeur van Amnesty International Indonesië, van 'een schokkende aanval op de vrijheid van meningsuiting van Ratu Thalisa'.
Hij roept de Indonesische autoriteiten op de veroordeling van Ratu Thalisa in te trekken, te zorgen voor haar onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating, en de EIT-wet aan te passen op het gebied van problematische omschrijvingen als 'immoraliteit', 'laster' en 'haatspraak'. Want, meent hij, de wet mag niet gebruikt worden om mensen te straffen voor commentaar op sociale media.
421 individuen veroordeeld
Volgens Amnesty International Indonesië wordt de EIT-wet vaak gebruikt om individuen te straffen voor hun opmerkingen die andere religies beledigen. Uit gegevens van de mensenrechtenorganisatie blijkt dat tussen 2019 en 2024 minstens 560 personen werden aangeklaagd voor vermeende schendingen van de EIT-wet.
421 van hen werden uiteindelijk veroordeeld, onder wie een moslima influencer die in 2023 werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf wegens lastering van de islam. De vrouw plaatste een video waarop te zien was dat zij een islamitisch gebed uitsprak voordat zij zich tegoed deed aan krokante varkenszwoerd.
Vorig jaar werd een TikTokker gearresteerd voor godslastering nadat de betreffende persoon een quiz had geplaatst waarin kinderen de vraag werd gesteld welke dieren de Koran kunnen lezen.
Reacties