De Indonesische president Joko ‘Jokowi’ Widodo heeft net voor de kerstdagen een nieuwe kabinetswijziging doorgevoerd. De kabinetswijziging komt niet lang nadat twee ministers kort na elkaar werden gearresteerd wegens verdenking van corruptie.  


Grootste verrassing


De kabinetswijziging op woensdag 23 december 2020, brengt zes nieuwe gezichten in de regering van Jokowi. De grootste verrassing is misschien wel de benoeming van zakenman Sandiaga Uno (51) als de nieuwe minister van Toerisme en Creatieve Economie. 


Sandiaga Uno was de running mate van Prabowo Subianto tijdens de presidentsverkiezingen in 2019. De twee namen het op tegen de zittende president Jokowi en diens running mate Ma’ruf Amin. De ex-rivalen van Jokowi zitten nu beiden in zijn kabinet dat ook wel ‘Kabinet Indonesia Maju’ wordt genoemd, het ‘Indonesië Vooruit Kabinet’. 


Prabowo Subianto werd in oktober 2019 al benoemd tot minister van Defensie. 


Corrupte ministers


Geruchten over een mogelijke kabinetsherschikking deden alom de ronde sinds de arrestatie van de minister van Maritieme Zaken en Visserij Edhy Prabowo en de minister van Sociale Zaken Juliari Batubara door de anti-corruptiecommissie KPK in respectievelijk eind november en begin december dit jaar. 


Edhy Prabowo wordt vervangen door de relatief onbekende vice-minister van Defensie Sakti Wahyu Trenggono (58), die penningmeester was tijdens Jokowi’s presidentiële campagne vorig jaar. 


De populaire burgemeester van Surabaya, Tri Rismaharini (59), vervangt Juliari Batubara als minister van Sociale Zaken. 


Lakse minister


Ook het falen van de overheid in de strijd tegen het coronavirus wordt genoemd als reden voor de kabinetswijziging. De aanpak van Covid-19 zou te laks zijn geweest. Minister van Volksgezondheid Terawan Agung Putranto deed de ernst van Covid-19 af als een normale griep en dat heeft hem veel kritiek opgeleverd. 


Het ontslag van Putranto wordt door velen gezien als een noodzakelijke en logische stap. Putranto wordt vervangen door Budi Gunadi Sadikin (54), voormalig hoofd van Bank Mandiri en hoofd van een taakgroep die helpt met het herstel van de Indonesische economie. 


Handel en Religieuze Zaken


De nieuwe minister van Handel is Muhammad Lutfi (51), tot voor kort nog de Indonesische ambassadeur in de VS. Hij was onder president Susilo Bambang Yudhoyono ook al minister van Handel. Hij vervangt zijn voorganger Agus Suparmanto, die werd bekritiseerd omdat hij niet genoeg had gedaan om het exportconcurrentievermogen te vergroten toen de coronacrisis de wereldhandel verlamde. 


Yaqut Cholil Qoumas (45), voorzitter van GP Anshor, de jeugdbeweging van de grootste moslimorganisatie van Indonesië Nahdlatul Ulama (NU), is de nieuwe minister van Religieuze Zaken. Het is niet bekend waarom president Jokowi zijn voorganger Fachrul Razi, een gepensioneerd legergeneraal, heeft vervangen. 


Foto: Sekretariat Kabinet Republik Indonesia