[Dit artikel is geüpdatet] De Indonesische voedsel- en geneesmiddelenautoriteit BPOM heeft het Chinese coronavaccin Sinovac goedgekeurd voor noodgebruik. Dit houdt in dat het landelijk vaccinatieprogramma dat gepland staat op 13 januari 2021 van start kan gaan.
Het vaccin, ontwikkeld door het Chinese farmaceutische bedrijf Sinovac Biotech, heeft fase 3 van het klinische onderzoek reeds doorlopen. Aan deze laatste testfase, die werd uitgevoerd in de West-Javaanse provinciehoofdstad Bandung, deden 1600 vrijwilligers mee.
Ook andere landen zoals Brazilië en Turkije hebben het vaccin getest, maar dan op nog grotere groepen mensen dan in Indonesië.
Effectief
De resultaten van fase 3 van het klinische onderzoek in Bandung toont aan dat het vaccin 65,3 procent effectief is, aldus BPOM-hoofd Penny Kusumastuti Lukito tijdens een persconferentie in Jakarta. De resultaten van de laatste testfase in Turkije en Brazilië laten zien dat het vaccin respectievelijk 91,5 procent en 50,4 procent effectief is.
Een vaccin mag op de markt gebracht worden, als het 50 procent effectief is. Omdat het vaccin voldoet aan de veiligheidseisen, heeft BPOM het Sinovac-vaccin goedgekeurd voor noodgebruik.
Halal
Eerder heeft Majelis Ulama Indonesia (MUI), de belangrijkste raad van moslimgeleerden in Indonesië het Chinese vaccin ook al halal verklaard. Zonder deze halalverklaring is inenting met het Sinovac-vaccin niet toegestaan.
In december 2020 ontving Indonesië twee ladingen Sinovac-vaccins van in totaal drie miljoen doses. President Joko ‘Jokowi’ krijgt als eerste in Indonesië het vaccin tegen het coronavirus. De inenting van Jokowi wordt live uitgezonden op televisie. Het vaccin is overigens gratis. Het is nog niet duidelijk of ook niet-Indonesiërs woonachtig in Indonesië in aanmerking komen voor het gratis vaccin.
Reacties