Het Indonesische ministerie van Volksgezondheid begint maandag (22/3/2021) met de distributie van het AstraZeneca-vaccin. Een week eerder stopte het land tijdelijk met het gebruik van het vaccin na meldingen in verscheidene Europese landen over mogelijke bijwerkingen. Daarnaast uitte Indonesië ook zorgen over de aanwezigheid van varkensbestanddelen in het vaccin. 


Tijdens een videoconferentie maakte Siti Nadia Tarmizi, woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid, bekend dat de distributie van het AstraZeneca-vaccin maandag van start kan gaan. Ze heeft er het volste vertrouwen in dat alle 1,1 miljoen doses van het vaccin kunnen worden toegediend vóór het verlopen van de houdbaarheid eind mei dit jaar. 


‘Wij kunnen 250 duizend doses vaccin per dag toedienen’, aldus Tarmizi zoals geciteerd door Jakarta Globe


Geen verband tussen trombosegevallen en vaccin


De Wereldgezondheidsorganisatie WHO en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zien geen verband tussen de gemelde trombosegevallen en het AstraZeneca-vaccin. De voordelen van vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin wegen nog steeds op tegen de risico’s op bijwerkingen.


Naar aanleiding van deze verklaring heeft de Indonesische voedsel- en geneesmiddelenautoriteit BPOM vrijdag (19/3/2021) besloten de opschorting van het vaccin op te heffen waardoor de de distributie van het AstraZeneca-vaccin voortgezet kan worden. 


Varkensbestanddelen


Naast meldingen over mogelijke bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin uitte de moslimgemeenschap in Indonesië ook zorgen over mogelijke varkensbestanddelen in het vaccin. 


AstraZeneca zei zondag (21/3/2021) dat het vaccin geen bestanddelen bevat die afkomstig zijn van varkens.


Onrein


Majelis Ulama Indonesia (MUI), de hoogste moslimraad van Indonesië had het vaccin echter al als haram of onrein bestempeld omdat bij het productieproces stoffen uit de alvleesklier van varkens zouden zijn gebruikt. 


Desondanks keurde de raad het gebruik van het AstraZeneca-vaccin goed gezien de noodsituatie waarin het land zich bevindt. 


Groepsimmuniteit 


Het niet gebruiken van het AstraZeneca-vaccin levert een gevaar op voor het nationaal vaccinatieprogramma. De Indonesische overheid wil groepsimmuniteit onder de bevolking creëren en daardoor dient 70 procent van de bevolking gevaccineerd te worden tegen Covid-19. 


Indien minder dan 70 procent van de bevolking ingeënt wordt, dan heeft het vaccinatieprogramma geen nut meer en kan er een gevaarlijke situatie ontstaan, staat op de website van MUI


Niet voldoende halal-vaccins


Ook zegt MUI dat Indonesië niet over voldoende halal (reine) vaccins beschikt om 70 procent van de bevolking te vaccineren. Het land heeft tot nu toe slechts de beschikking over Sinovac- en AstraZeneca-vaccins. 


Het vaccin van AstraZeneca is het tweede Covid-19 vaccin dat wordt gebruikt in Indonesië. Het land heeft tot nu toe meer dan zeven miljoen inwoners ingeënt met het door China geproduceerde Sinovac-vaccin.