Zes buitenlanders zijn dit jaar het land uitgezet omdat zij zich niet hielden aan de gezondheidsprotocollen op het Indonesische eiland Bali. 


Gouverneur Wayan Koster van Bali heeft begin maart dit jaar aangekondigd harder te zullen optreden tegen buitenlanders die zich niet houden aan de gezondheidsprotocollen. Koster heeft een regeling in het leven geroepen die het mogelijk maakt overtreders van de coronamaatregelen sancties op te leggen. 


Die sancties zijn niet mals. Al bij de eerste overtreding dient de overtreder een boete te betalen van 1 miljoen rupiah. Omgerekend is dat bijna 60 euro. Bij een tweede overtreding wordt de overtreder Indonesië uitgezet. 


Zes buitenlanders


Tot op heden zijn zes buitenlanders het land uitgezet, schrijft Detik.com. Het merendeel van hen komt uit Rusland. 


I Made Renti van de Covid-19 Taakgroep op Bali zegt dat buitenlanders die in Indonesië verblijven zich dienen te houden aan de geldende regels. En dat geldt ook voor buitenlanders op Bali. 


De meeste overtredingen worden begaan in twee regio’s op het eiland, namelijk Badung en Denpasar. Volgens Rentin heeft dit te maken omdat Badung en Denpasar populair zijn bij buitenlanders. 


Immigratieregels


Naast het overtreden van de gezondheidsprotocollen maken buitenlanders zich ook schuldig aan andere strafbare feiten. Uit gegevens die Bali Post heeft ontvangen, blijkt dat de autoriteiten op Bali dit jaar 60 buitenlanders heeft uitgezet. 


Het merendeel van hen is het land uitgezet wegens het overtreden van de Indonesische immigratieregels zoals werken zonder vergunning, gevolgd door misdrijven zoals skimming en drugsbezit. 


Interpol


Eind maart 2021 werd een Russische man die gezocht wordt door Interpol Indonesië uitgezet. De man ontsnapte een maand eerder uit het detentiecentrum in Denpasar waar hij verbleef in afwachting van zijn uitzetting. Zijn ontsnapping werd uitvoerig belicht in de Indonesische media. 


Foto: Villa Sinar Cinta