Op een luchthaven in de Indonesische provincie Noord-Sumatra zouden wattenstaafjes voor een antigeensneltest opnieuw zijn gebruikt om andere reizigers te testen op Covid-19. De politie doet onderzoek naar de zaak. 


Volgens de politie hebben medewerkers van het farmaceutische staatsbedrijf Kimia Farma op Kualanamu International Airport gebruikte wattenstaafjes gewassen en deze daarna weer gebruikt om andere reizigers te testen op Covid-19. 


Ten onrechte positief getest


De politie van Noord-Sumatra heeft dinsdag (27/4/2021) een inval gedaan op de luchthaven nadat er de afgelopen week meerdere meldingen binnenkwamen van reizigers die ten onrechte positief waren getest op Covid-19 en daardoor hun reis dienden te annuleren. 


Een aantal medewerkers is daarop meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. Ook heeft de politie honderden gebruikte testkits in beslag genomen. 


De wattenstaafjes, die steriel moeten zijn voordat ze in het neusgat worden gestoken, werden na gebruik schoongemaakt en opnieuw verpakt voordat ze weer werden gebruikt voor andere reizigers. 

 

Binnenlandse reis


In Indonesië moeten reizigers die met het vliegtuig een binnenlandse reis maken een negatief Covid-19-testresultaat overleggen van een PCR-test of een antigeensneltest die uiterlijk 3 x 24 uur vóór vertrek is uitgevoerd. 


In de periode vóór en ná de viering van Idul Fitri, het einde van de vastenmaand, dienen bovengenoemde tests uiterlijk 1 x 24 uur vóór vertrek te zijn uitgevoerd.