De islamitische geestelijke Rizieq Shihab, leider van het inmiddels ontbonden Islamitische Verdedigersfront FPI, is donderdag (27/5/2021) veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf. Een rechtbank in Jakarta achtte hem schuldig aan het aantrekken van een grote mensenmenigte ten tijde van Covid-19.  


Rizieq Shihab keerde in november 2020, na meer dan drie jaar in Saoedi-Arabië te hebben verbleven, weer terug naar Indonesië


Niet lang daarna organiseerde de moslimgeestelijke twee grote evenementen die werden bijgewoond door duizenden aanhangers. Een van die evenementen betrof de huwelijksreceptie van zijn dochter. 


Celstraf en geldboete


De rechtbank veroordeelde Rizieq Shihab donderdag 27 mei 2021 tot acht maanden cel wegens het overtreden van de coronamaatregelen. Ook moet de islamitische geestelijke een geldboete betalen van 20 miljoen rupiah, circa 1000 euro. 


Verwacht wordt dat Rizieq spoedig wordt vrijgelaten aangezien hij al zes maanden vastzit in afwachting van zijn proces. 


Drie jaar in Saoedi-Arabië


Rizieq Shihab vertrok in april 2017 naar Mekka voor de jaarlijkse pelgrimstocht. Op hetzelfde moment werd hij in Indonesië aangemerkt als verdachte in onder meer een pornografiezaak en werd hij beschuldigd van het beledigen van de Indonesische staatsideologie Pancasila. 


Sinds zijn vertrek naar Saoedie-Arabië is Rizieq niet meer teruggekeerd naar Indonesië.


Volgens de advocaat van Rizieq heeft de politie alle aanklachten tegen Rizieq laten vallen. Misschien dat dat de FPI-leider ertoe heeft bewogen drie jaar later terug te keren naar zijn vaderland?