Indonesië stopt tijdelijk met de distributie en het gebruik van het AstraZeneca-vaccin. Het gaat alleen om vaccins met batchnummer CTMAV547. De beslissing is genomen na het overlijden van een 22-jarige man na toediening van het vaccin. 


De vaccins met bovengenoemd batchnummer – het gaat om ongeveer 450 duizend doses – liggen ter controle bij de Indonesische Voedsel- en Geneesmiddelenautoriteit BPOM. Die voert steriliteits- en toxiteitstests uit. 


Met de tijdelijke opschorting wil Indonesië de veiligheid van het vaccin waarborgen. 


Onderdeel van Covax


Indonesië ontving op 26 april 2021 ruim 3,85 miljoen doses van het Brits-Zweedse AstraZeneca Covid-19-vaccin, waaronder 448.480 doses met batchnummer CTMAV547.


De doses van het vaccin met bovengenoemd batchnummer zijn verdeeld onder het leger en gedistribueerd naar delen van de Indonesische hoofdstad Jakarta en de provincie Noord-Sulawesi. 


22-jarige man


De tijdelijke opschorting van het gebruik en de distributie van het AstraZeneca-vaccin heeft te maken met het overlijden van een 22-jarige man uit Jakarta die op 5 mei 2021 werd ingeënt met het AstraZeneca-vaccin met batchnummer CTMAV547. Hij kreeg kort na vaccinatie last van hoofdpijn, koorts en spierpijn. De volgende verergerden zijn klachten. De man overleed onderweg naar het ziekenhuis. 


Indonesië blijft echter doorgaan met het gebruik en de distributie van AstraZeneca-vaccins met een ander batchnummer omdat de voordelen van vaccinatie met het vaccin nog steeds opwegen tegen de risico’s op bijwerkingen, aldus het ministerie van Volksgezondheid. 


KLM


Indonesië ontving de eerste lading AstraZeneca-vaccins 8 maart dit jaar. De vaccins werden vervoerd door de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM. 


De vaccins, die ontwikkeld zijn door de universiteit van Oxford en farmaceut AstraZeneca, zijn gebruiksklaar en worden geleverd via het Covax-programma. Covax is erop gericht dat landen gelijke toegang hebben tot vaccins.