De Indonesische autoriteiten hebben de West-Papuase onafhankelijkheidsleider Victor Yeimo gearresteerd. De politie beschuldigt hem ervan het brein te zijn achter de onrust in 2019 in de regio.


Yeimo (38), de internationale woordvoerder van het Nationaal Comité voor West-Papua (KNPB), werd zondag (9/5/2021) opgepakt in de provinciehoofdstad Jayapura en wordt vastgehouden voor verhoor, vertelt politiewoordvoerder Iqbal Alqudusy aan persbureau Reuters


Brein achter onrust


De politie beschuldigt Yeimo ervan het brein te zijn achter de onrust in de meest oostelijke provincie van Indonesië. Ook wordt hij beschuldigd van verraad en het aanzetten tot geweld en sociale onrust, het beledigen van de nationale vlag en het nationale volkslied, en wapenbezit zonder vergunning.  


Volgens Emanuel Gobay, een van de advocaten die Yeimo bijstaat, is zijn cliënt nog niet officieel aangeklaagd. Op verraad staat levenslange gevangenisstraf. 


Terroristen


Na de dood van een belangrijke inlichtingenofficier in de onrustige regio, riep president Joko ‘Jokowi’ op tot hardhandig optreden tegen Papua-rebellen. Honderden Indonesische soldaten werden sindsdien naar West-Papua gestuurd. 


Ook heeft Indonesië separatisten in West-Papua officieel bestempeld als ‘terroristen’ die onder de Indonesische antiterreurwet uit 2018 vervolgd kunnen worden. 


Mensenrechtenactivisten menen dat de antiterreurwet de situatie in West-Papua juist kan verergeren.


Surabaya, 2019


In 2019 gingen de Indonesische provincies Papua en West-Papua gebukt onder protesten die wekenlang voortduurden. Deze protesten werden aangewakkerd door de arrestatie van tientallen Papua studenten in de Oost-Javaanse stad Surabaya. 


De studenten werden gearresteerd omdat ze op de Indonesische onafhankelijkheidsdag de Indonesische vlag hadden ontheiligd. Tijdens hun arrestatie schreeuwde een menigte rascistische leuzen naar de studenten. De studenten werden onder meer uitgemaakt voor 'apen'.  


De protesten van 2019 waren ook aanleiding voor de roep om onafhankelijkheid. 


Roep om onafhankelijkheid 


In de regio is een decennialange onafhankelijkheidsstrijd aan de gang. Separatisten in de provincie West-Papua zeggen dat hun strijd in de afgelegen regio die rijk is aan hulpbronnen, legitiem is aangezien de voormalige koloniale machthebber Nederland aan Papua de onafhankelijkheid had beloofd voordat de regio in 1963 door Indonesië werd geannexeerd. 


Indonesië daarentegen beschouwt Papua als grondgebied van de Indonesische Republiek en baseert zich daarbij op de uitslag van het referendum in 1969 waarbij de bevolking van Papua unaniem stemde voor aansluiting bij Indonesië.


OHCHR, het Bureau van de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN ziet dat er sinds 2018 sprake is van een toename van conflicten. OHCHR zegt verontrust te zijn over de escalatie van geweld en de toegenomen hoeveelheid arrestaties.