Een nieuwe studie laat zien dat eeuwenoude rotskunst op het Indonesische eiland Sulawesi in razendsnel tempo verdwijnt. Volgens wetenschappers komt dat door de klimaatverandering. 


Een nieuwe studie laat zien dat oude rotskunst, met name in Zuidoost-Azië, in razendsnel tempo verdwijnt als gevolg van klimaatverandering. 


Alarmerende situatie


Australische en Indonesische wetenschappers keken voor hun onderzoek naar het eiland Sulawesi dat een groot aantal rotstekeningen herbergt, waaronder een rotstekening van een jachttafereel dat zeker 45.500 jaar oud is, schrijft Malay Mail


De klimaatverandering heeft een verwoestend effect op rotskunst op het eiland dat te maken heeft met een droog seizoen dat steeds langer duurt, gevolgd door een extreem nat regenseizoen. In een recent gepubliceerde studie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature spreken onderzoekers van een alarmerende situatie. 


Zout, hitte en extreem weer


Zout, hitte en extreme weersomstandigheden zoals El Niño dragen bij aan de alarmerende situatie op archeologische sites op Sulawesi, stelt het onderzoeksteam.


De elkaar afwisselende periodes van droogte en zware regenval veroorzaken een ophoping van zout op het rotsoppervlak, waardoor de rotstekeningen afbladderen.


Rijstvelden


Channel News Asia schrijft dat het probleem wordt verergerd door de omliggende rijstvelden en kweekvijvers die door lokale bewoners gebruikt worden om voedsel te verbouwen. Rijstvelden en kweekvijvers dragen bij aan de luchtvochtigheid en verdamping in het gebied. Ook industriële ontwikkeling wordt gezien als een bedreiging voor het voortbestaan van de rotstekeningen. 


Het verdwijnen van de rotstekeningen vormt een grote tegenslag voor zowel lokale historici als archeologen over de hele wereld, schrijft Malay Mail. De eeuwenoude rotstekeningen op Sulawesi verschaffen veel informatie over het leven van de mens vóór de allereerste beschavingen in Zuidoost-Azië. 


Zuid-Sulawesi


De regio Maros in de provincie Zuid-Sulawesi staat bekend om de vele grotten met eeuwenoude rotstekeningen. In dit gebied is mogelijk de oudste rotstekening ter wereld gevonden: een levensgrote tekening van een zwijn. Wetenschappers schatten dat de rotstekening minstens 45.500 jaar oud is.  


Populaire rotskunst in het gebied zijn de afdrukken van menselijke handen en afbeeldingen van dieren die alleen op Sulawesi voorkomen. Deze rotskunst is te vinden in het prehistorische park Leang-Leang