Een vrouw die met een geschilderd mondkapje op haar gezicht een supermarkt op Bali binnenliep is woensdag (5/5/2021) het land uitgezet. Haar partner in crime mag in Indonesië blijven. 


De vrouw, die in het bezit is van een Russisch paspoort, werd op woensdag (5/5/2021) Indonesië uitgezet. Ze vertrok om 18.40 uur vanuit I Gusti Ngurah Rai International Airport (Denpasar, Bali) naar Soekarno-Hatta International Airport (Tangerang) met een toestel van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda Indonesia. Dat staat op de website van de Indonesische immigratiedienst.  


In Soekarno-Hatta International Airport werd de vrouw de volgende ochtend om 00.40 op een vliegtuig gezet van Emirates richting Dubai waar ze moest overstappen op een vlucht van dezelfde luchtvaartmaatschappij richting Moskou.


Overtreden coronamaatregelen


De Russin is het land uitgezet omdat zij zich niet hield aan de coronamaatregelen op Bali. Ook heeft zij artikel 75, lid 6 van de Indonesische immigratiewet uit 2011 overtreden. 


Volgens dit artikel zijn immigratiebeambten gemachtigd op te treden tegen buitenlanders op Indonesisch grondgebied die activiteiten uitvoeren die gevaarlijk worden geacht voor de nationale veiligheid en de openbare orde, of tegen buitenlanders die de Indonesische wet- en regelgeving niet respecteren of overtreden. 


De man die een mondkapje op het gezicht van de vrouw schilderde en die in het bezit is van een Chinees paspoort, mag blijven. Volgens de immigratiedienst op Bali heeft hij de coronamaatregelen niet overtreden. 


De Russin kwam op 1 maart 2021 het land binnen via I Gusti Ngurah Rai International Airport. Ze kwam Indonesië binnen op een zogeheten visit visa. Het visum is geldig tot 11 mei 2021. De man kwam Indonesië binnen op 21 december 2020 via Soekarno-Hatta International Airport.


Niet de eerste keer


Op een video die medio april is gemaakt, is te zien hoe de vrouw een beveiliger voor de gek hield en erin slaagde een supermarkt binnen te wandelen met een geschilderd mondkapje op haar gezicht. 


Het is niet de eerste keer dat de twee betrokken zijn bij zogeheten prankvideo’s op Bali. Zo zou op eerdere video’s te zien zijn dat de vrouw een sok en een beha gebruikte om haar neus en mond te bedekken. 


Gouverneur van Bali


De gouverneur van Bali, I Wayan Koster, steunt het optreden van de immigatiedienst. Buitenlandse bezoekers dienen zich te houden aan de in Indonesië geldende wet- en regelgeving. 


Tijdens een persconferentie zei Koster dat overtredingen van de gezondheidsprotocollen om verdere verspreiding van Covid-19 in te dammen niet kunnen worden getolereerd. 


Foto: Indonesische immigratiedienst