De coronasituatie op Java en Bali is inmiddels zo verbeterd dat geen enkele regio op deze twee eilanden meer op het hoogste risiconiveau staat. Desondanks blijft de Indonesische overheid waakzaam. Het land is nog steeds gesloten voor buitenlandse toeristen. Slechts twee luchthavens in Indonesië zijn aangemerkt als toegangspoort voor internationale vluchten.

 

Om te voorkomen dat nieuwe varianten van het coronavirus, zoals de Mu- en Lambavariant, hun intrede doen in het land, zijn slechts twee luchthavens in Indonesië aangemerkt als toegangspoort voor internationale vluchten: Soekarno-Hatta International Airport (Jakarta) en Sam Ratulangi International Airport (Manado). 

 

Buitenlandse staatsburgers die het land binnenkomen op een door de overheid goedgekeurd visum, of verblijfvergunning dienen zich te houden aan de gezondheidsmaatregelen, zoals de verplichte quarantaine en het laten afnemen van PCR-tests. 

 

Versoepelingen

 

Omdat het aantal ziekenhuisopnames wegens Covid-19 en het aantal nieuwe bevestigde gevallen een dalende lijn laten zien, heeft de overheid besloten meer versoepelingen in te voeren: 

  • Als proef mogen winkelcentra (mall) in Jakarta, Bandung, Semarang, Yogyakarta en Surabaya nu ook kinderen jonger dan 12 jaar toelaten met ouderlijke begeleiding en onder ouderlijk toezicht. Ouders dienen wel in het bezit te zijn van de PeduliLindungi-app met daarin het vaccinatiebewijs van de houder;
  • Bioscopen mogen nu ook bezoekers ontvangen die in de PeduliLindungi-app als status kleurcode geel hebben. Voorheen werden alleen bezoekers toegelaten met kleurcode groen; 
  • In regio’s die zijn ingeschaald op risiconiveau 2 en 3 mogen weer voetbalwedstrijden in de tweede divisie worden gespeeld met maximaal acht wedstrijden per week;  
  • Werknemers van niet-essentiële sectoren in regio’s die zijn ingeschaald op risiconiveau 3 mogen weer op kantoor werken. De maximumcapaciteit is 25 procent. Werknemers dienen gevaccineerd te zijn en in het bezit te zijn van de PeduliLindungi-app. 

 

Buiten Java en Bali


Buiten Java en Bali zijn er nog wel gebieden waar het hoogste risiconiveau geldt, maar ook daar is het aantal gedaald van 23 naar 10.  


De coronamaatregelen worden wekelijks geëvalueerd en indien nodig aangepast.