Bali maakt zich op voor de heropening van I Gusti Ngurah Rai International Airport voor internationale vluchten uit een aantal wereldwijde bestemmingen. Een update over onder meer de kortere quarantaineperiode en de reisvereisten. 


Simulaties


De voorbereidingen voor de heropening van Bali Airport voor internationale vluchten op 14 oktober 2021 zijn in volle gang. Zo werden er de afgelopen dagen simulaties uitgevoerd voor de optimalisatie van de passagiersafhandeling. 


Met de heropening van I Gusti Ngurah Rai International Airport hoopt de Indonesische regering het toerisme op Bali, dat flink te lijden heeft onder de coronapandemie, nieuw leven in te blazen. 


Nederland?


Tijdens een virtuele persconferentie op maandag (11/10/2021) werd bekendgemaakt dat de luchthaven internationale vluchten zal verwelkomen uit 18 bestemmingen wereldwijd. Of Nederland daar ook bij hoort, is nog niet duidelijk.  


Wat er tot nu toe bekend is, is dat Bali Airport vanaf 14 oktober 2021 vluchten zal ontvangen uit in elk geval de volgende bestemmingen: Zuid-Korea, China, Japan, Abu Dhabi, Dubai en Nieuw-Zeeland. 


Kortere quarantaineperiode?


Op aandringen van de toerismesector op Bali, heeft de Indonesische regering besloten de quarantaineperiode voor reizigers die op een internationale vlucht op Bali landen, in te korten van 8 naar 5 dagen


Bali is daarmee de eerste toegangspoort in Indonesië waar vanaf 14 oktober als proef een kortere quarantaineperiode wordt toegepast. Of de kortere quarantaineperiode ook geldt voor reizigers die het land binnenkomen via andere toegangspoorten in Indonesië, is nog niet duidelijk. 


Reisvereisten Bali


Internationale reizigers die Indonesië willen binnenkomen via toegangspoort Bali dienen rekening te houden met de volgende reisvereisten


Vóór vertrek: 

 • De reiziger dient in het bezit te zijn van een door de overheid goedgekeurd visum; 
 • De reiziger komt uit een land waar het percentage positieve Covid-19-testen lager is dan 5 procent;
 • Een negatieve Covid-19-testuitslag van een PCR-test die uiterlijk 3 x 24 uur vóór vertrek is uitgevoerd;
 • Een (Engelstalig) bewijs van volledige vaccinatie, waarbij de tweede dosis ten minste 14 dagen vóór vertrek is toegediend; 
 • Een ziektekostenverzekering die de medische kosten dekt, inclusief medische kosten in verband met Covid-19, voor een bedrag van minimaal 100 duizend USD;
 • Betalingsbewijs van de accommodatie waar de reiziger gedurende zijn/haar verblijf in Indonesië zal verblijven. 


Bij aankomst: 

 • Het invullen van de Electronic Health Alert Card of e-Hac in de regeringsapp PeduliLindungi
 • PCR-test bij aankomst in Indonesië (op eigen kosten) waarbij de reiziger de testuitslag afwacht in de door hem/haar gereserveerde accommodatie. Is de uitslag:
  - Negatief of positief zonder symptomen? De reiziger dient vijf dagen in quarantaine te gaan in de door de reiziger gereserveerde accommodatie.
  - Positief mét symptomen? De reiziger wordt ondergebracht in de dichtstbijzijnde gezondheidsinstelling.
 • PCR-test op de vierde dag. Is de uitslag:
  - Negatief? De reiziger mag op de vijfde dag de accommodatie  verlaten.
  - Positief zonder symptomen? De reiziger dient de quarantaine voort te zetten (herhaling van de quarantainecyclus).
  - Positief mét symptomen? De reiziger wordt ondergebracht in de dichtstbijzijnde gezondheidsinstelling.


Toegangspoorten


In Indonesië zijn momenteel twee luchthavens aangemerkt als toegangspoort voor internationale vluchten, nl. Soekarno-Hatta International Airport (Jakarta) en Sam Ratulangi International Airport (Manado). Vanaf 14 oktober 2021 mag ook I Gusti Ngurah Rai International Airport in Denpasar weer internationale vluchten verwelkomen


Ook zijn er plannen om Kualanamu International Airport in Medan, Noord-Sumatra, en Hang Nadim International Airport op Batam weer te openen voor internationale vluchten. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet bekend.