Sinds de heropening van Bali voor buitenlandse toeristen, zijn er nog geen meldingen geweest van internationale aankomsten op I Gusti Ngurah Rai International Airport. Ook staan er voor de komende tijd geen internationale vluchten gepland naar deze populaire vakantiebestemming in Indonesië. 


Indonesië gaf begin oktober groen licht voor de heropening van Bali voor buitenlandse toeristen. Vanaf 14 oktober 2021 mag de luchthaven in Denpasar weer internationale vluchten ontvangen uit 19 wereldwijde bestemmingen


Maar, zo schrijven Indonesische media, tot zover zijn er nog geen meldingen geweest van internationale aankomsten op Bali airport. Ook staan er voor de komende dagen geen internationale vluchten gepland. 


Verplichte quarantaine 


De hotelassociatie op Bali denkt dat dat onder meer te maken heeft met de verplichte quarantaine van vijf dagen. Tot zover zijn er bij hotels die door de autoriteiten zijn aangewezen als quarantainefaciliteit geen boekingen binnengekomen. 


Hoewel de duur van de quarantaine is verkort van 8 naar 5 dagen, vindt de hotelassociatie dat nog veel te lang. De meeste buitenlandse toeristen die Bali bezoeken, verblijven ten minste een week op het eiland en willen niet een groot deel van de vakantie opgesloten zitten in een hotelkamer. 


24 uur per dag


Ja, want volgens de huidige regels, mogen buitenlandse toeristen hun kamer niet uit. Zij worden tijdens de quarantaineperiode nauwlettend in de gaten gehouden door de beveiliging van het hotel in samenwerking met het leger en de politie, 24 uur per dag.


Toeristen die zich niet aan de regels houden, kunnen het land worden uitgestuurd. 


Lijst van 19 landen


Indonesië ontvangt voorlopig alleen buitenlandse toeristen uit de volgende 19 landen: Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Nieuw-Zeeland, Koeweit, Bahrain, Qatar, China, India, Japan, Zuid-Korea, Liechtenstein, Italië, Frankrijk, Portugal, Spanje, Zweden, Polen, Hongarije, Noorwegen. 


Voorwaarde is dat reizigers vanuit hun land op een directe vlucht Bali dienen in te reizen. In de praktijk is het echter zo dat de meeste landen op de lijst, geen rechtstreekse vlucht hebben naar Bali. 


Vóór de pandemie bood de KLM directe vluchten aan vanuit Amsterdam naar het godeneiland. Maar ja, Nederland staat niet op de lijst van 19. 


Een hoop gepuzzel


Indonesische paspoorthouders die vanuit het buitenland naar Indonesië reizen, mogen het land alleen inreizen via Soekarno-Hatta International Airport (Jakarta) of Sam Ratulangi International Airport (Manado). 


Dit betekent dat de rechtstreekse Bali-vlucht vanuit het buitenland alleen gevuld kan worden door niet-Indonesische paspoorthouders. Een hoop gepuzzel dus voor luchtvaartmaatschappijen. 


Meer tijd nodig


Minister Sandiaga Uno van Toerisme en Creatieve Economie maakt zich geen zorgen en vraagt de toerismesector op Bali geduldig af te wachten. Volgens Uno hebben reizigers gewoon een beetje meer tijd nodig bij het opstellen van de benodigde reisdocumenten. Over de verplichte quarantaine rept hij geen woord.


Ondertussen blijft zijn ministerie het toerisme op Bali via internationale reisbureaus promoten, aldus minister Uno. Of dat genoeg zal zijn om buitenlandse toeristen over te halen naar Bali te komen, is nog maar de vraag.