Volgens een regeling die eind september dit jaar in het leven werd geroepen, mogen vliegtuigmaatschappijen die vanuit het buitenland naar Soekarno-Hatta International Airport vliegen maximaal 90 passagiers vervoeren. Die regeling is per maandag 4 oktober 2021 weer ingetrokken. 


De nieuwe regeling was bedoeld om nieuwe varianten van het coronavirus buiten de deur te houden en om lange wachttijden op de luchthaven tegen te gaan. 


Soekarno-Hatta International Airport kreeg in augustus en september dit jaar zo’n 1500 binnenkomende passagiers per dag te verwerken. Het aantal aankomende passagiers zal naar verwachting blijven groeien wat kan resulteren in lange wachttijden bij de checkpoints op de luchthaven waar onder meer de controle van gezondheidsdocumenten plaatsvindt en  PCR-tests worden uitgevoerd.  


Meer testfaciliteiten


De regering acht de nieuwe regeling die nog geen week geleden werd ingevoerd nu echter niet meer nodig. Er komt dus geen maximum aan het aantal passagiers op een internationale vlucht naar Indonesië. 


Reden hiervoor is dat de testfaciliteiten op de luchthaven inmiddels zijn uitgebreid waardoor wachttijden verminderd kunnen worden. Zo kunnen er meer PCR-tests per uur worden afgenomen waarbij het testresultaat al binnen een uur bekend is.  


Meer toegangspoorten


Ook zijn er plannen om meer internationale luchthavens in het land open te stellen voor internationale vluchten. In Indonesië zijn twee luchthavens aangemerkt als toegangspoort voor internationale vluchten, nl. Soekarno-Hatta International Airport (Jakarta) en Sam Ratulangi International Airport (Manado). 


En vanaf 14 oktober mag I Gusti Ngurah Rai International Airport in Denpasar weer internationale vluchten verwelkomen


Hoewel de regeling omtrent het maximum aantal passagiers op een internationale vlucht naar Soekarno-Hatta International Airport is ingetrokken, dienen luchtvaartmaatschappijen voor vertrek naar Indonesië nog steeds de passagiersgegevens door te geven, zoals het aantal buitenlandse en Indonesische passagiers op een vlucht.