De regio's Jabodetabek (Jakarta, Bogor, Depok, Tangerang, Bekasi) en Bali scherpen de coronamaatregelen aan om te anticiperen op de komst van de omikronvariant van het coronavirus. 

 

De twee regio’s worden van 30 november tot en met 13 december ingeschaald op risiconiveau 2. Dit betekent dat Jakarta, dat sinds enige tijd op het laagste risiconiveau stond, tijdelijk een trede hoger gaat op de ladder. 

 

Dit houdt in onder meer in dat er in verschillende sectoren een maximumcapaciteit voor werknemers en/of bezoekers wordt ingevoerd. Denk bijvoorbeeld aan kantoren, (super)markten, winkels en restaurants. 

 

Nog geen meldingen


Tot op heden zijn er in Indonesië nog geen meldingen van de aanwezigheid van omikron. Uit vrees voor deze nieuwe coronavariant geldt in het land sinds 29 november 2021 een inreis- en transitverbod voor reizigers uit  Zuid-Afrika, Botswana, Angola, Zambia, Zimbabwe, Malawi, Mozambique, Namibië, Eswatini, Lesotho en Hongkong. Het inreisverbod geldt ook voor reizigers die de afgelopen 14 dagen voorafgaand aan hun reis deze landen hebben bezocht. 

 

Reizigers met een Indonesisch paspoort die uit bovengenoemde landen komen, worden toegelaten tot Indonesië, maar dienen verplicht 14 dagen! in quarantaine te gaan. 

 

Langere quarantaineperiode


Reizigers uit andere dan bovengenoemde landen mogen het land gewoon inreizen, mits in het bezit van een geldig visum/verblijfsdocument. Wel is de quarantaineperiode in verband met de omikronvariant verlengd met vier dagen. Reizigers dienen na aankomst in Indonesië 7 dagen verplicht in quarantaine te gaan. Dit was voor kort nog 3 dagen

  

Kerst en Nieuwjaar


Na de zware tweede coronagolf eerder dit jaar, groeit de bezorgdheid om een mogelijke derde golf tijdens de kerstvakantie. Om dat te voorkomen, wordt heel Indonesië tussen Kerst en Nieuwjaar ingeschaald op risiconiveau 3

 

De tijdelijke maatregel duurt van 24 december 2021 tot 2 januari 2022 en houdt in dat de autoriteiten strenger gaan controleren op naleving van de coronamaatregelen die horen bij risiconiveau 3. Ook komt er een opschaling van bron- en contactopsporing, en wordt de bevolking opgeroepen hun woongebied tijdens Kerstmis en Nieuwjaar niet te verlaten, tenzij dat echt noodzakelijk is.