Aanvankelijk zou heel Indonesië tussen Kerst en Nieuwjaar ingeschaald worden op risiconiveau 3. Daar ziet de regering nu van af. 

 

Coördinerend minister van Maritieme Zaken en Investeringen Luhut Binsar Pandjaitan, die tevens verantwoordelijk is voor het coronabeleid in Indonesië, zei in een verklaring dat de regering heeft besloten een evenwichtiger beleid te voeren door niet dezelfde aanpak te hanteren voor alle regio’s in het land in de aanloop naar Kerst en Nieuwjaar. 

 

Dat betekent dat de huidige maatregelen van kracht blijven, weliswaar met enige aanscherping. Het is bijvoorbeeld verboden nieuwjaarsparades en -processies te houden. Overdekte winkelcentra (mall), bioscopen en restaurants blijven operationeel, hetzij met een maximumcapaciteit van 70 procent waarbij toegang alleen wordt verleend aan bezoekers met kleurcode 'groen' op de regeringsapp PeduliLindungi.

 

De precieze details worden later bekendgemaakt. 


24 december tot 2 januari


Aanvankelijk zou heel Indonesië van 24 december 2021 tot 2 januari 2022 worden ingeschaald op risiconiveau 3 waarbij de autoriteiten strenger gaan controleren op naleving van de coronamaatregelen die horen bij risiconiveau 3. 


Regio’s die op een lager risiconiveau waren ingeschaald zouden dus tijdelijk te maken hebben met meer beperkingen. 


Onder controle 

 

Dat de regering nu heeft besloten af te zien van bovengenoemde maatregel heeft te maken met het feit dat het land het coronavirus aardig onder controle lijkt te hebben. Er is een neerwaartse trend te zien in het aantal geregistreerde besmettingen en het aantal Covid-19 patiënten dat moet worden opgenomen in het ziekenhuis.

 

Daarnaast heeft 76 procent van de bevolking op de eilanden Java en Bali één prik ontvangen terwijl 56 procent een tweede prik heeft gekregen. 

  

Langzaam aan het heropenen


Na de tweede zware coronagolf is Indonesië langzaam aan het heropenen. In delen van het land, zoals in de hoofdstad Jakarta, komt het ‘normale’ leven enigszins op gang. 

 

Regio’s in Indonesië zijn ingedeeld in vier risiconiveaus waarbij niveau 4 het hoogste risiconiveau is. Op dit moment is geen enkele regio in het land ingeschaald op het hoogste risiconiveau. Per risiconiveau geldt een reeks coronamaatregelen voor onder meer kantoren, winkels, scholen en gebedshuizen. 

 

Risiconiveaus worden regelmatig geëvalueerd en indien nodig aangepast.