Een rechtbank in Jakarta heeft woensdag (19/1/2022) Aris Sumarsono veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar voor zijn rol in de dodelijke bomaanslagen in 2002 op het eiland Bali. Hij is schuldig bevonden aan terrorisme.  

 

Zulkarnaen, een hooggeplaatst lid van het aan al-Qaeda gelieerde Zuidoost-Aziatische terreurnetwerk Jemaah Islamiyah en sinds de aanslagen op Bali een van de meest gezochte personen in het land, werd in december 2020 op Sumatra gearresteerd door de Indonesische antiterreureenheid Densus 88.  


Belangrijke aanwinst

 

De 58-jarige Zulkarnaen stond terecht voor de bomaanslagen op Bali en verscheidene andere aanslagen die werden uitgevoerd door een speciale eenheid onder zijn bevel. 


De aanklagers zeiden dat Zulkarnaen de oprichter was van deze speciale eenheid en dat hij een belangrijke aanwinst was voor de groep vanwege zijn ervaring als trainer in militante kampen in Afghanistan en de Filipijnen. 

 

Niet ingelicht


Zulkarnaen heeft betrokkenheid bij de bomaanslagen op Bali ontkend, maar gaf toe dat de aanslagen werden uitgevoerd door zijn team. Tegen de rechtbank zei hij dat leden van zijn team hem niet van tevoren hadden ingelicht over de aanslagen en dat hij niet betrokken was bij de specifieke planning daarvan. 


De rechtbank was echter niet overtuigd. Het feit dat hij het hoofd was van het team, en akkoord ging met een plan op Bali kan beschouwd worden als akkoord gaan met dat plan, aldus de rechtbank.


Zulkarnaen krijgt 15 jaar cel voor het steunen en aanmoedigen van terrorisme door het financieren van en onderdak te bieden aan militanten, en informatie achter te houden over aanslagen. De rechtbank achtte hem echter niet schuldig aan directe betrokkenheid bij de bomaanslagen op de Balinese nachtclubs.


De aanklagers hadden overigens levenslang geëist.

 

202 doden


Bij de aanslagen op Bali op 12 oktober 2002 kwamen 202 mensen om het leven, onder wie veel westerse toeristen. Op die bewuste dag blies een zelfmoordterrorist zichzelf op in Paddy’s Bar in Kuta. Een andere zelfmoordterrorist bracht een autobom tot ontploffing in de straat bij Sari Club, dat tegenover Paddy’s Bar ligt. 


Vorig jaar werd de radicale moslimprediker Abu Bakar Ba'asyir, het vermoedelijke brein achter de bomaanslagen op Bali, vrijgelaten na een celstraf van bijna 10 jaar.  Hij wordt beschouwd als de geestelijke leider van terreurnetwerk Jemaah Islamiyah.