Jongeren op Bali - de Yowana - mogen dit jaar de Ogoh-Ogoh parade uitvoeren aan de vooravond van Nyepi, de ‘Dag van de Stilte’. Nyepi valt dit jaar op 3 maart. De laatste keer dat de parade werd gehouden, was in 2019, een jaar voordat het coronavirus om de hoek kwam kijken. 


De jongeren op Bali, ook wel Yowana genoemd, zijn al druk bezig met het maken van de ogoh-ogoh, grote poppen die worden gedragen in een optocht om kwade geesten te verdrijven. Gouverneur I Wayan Koster roept hen op daar vooral niet mee te stoppen. 


‘Aan de Yowana die de ogoh-ogoh maken, vraag ik daarmee door te gaan totdat ze af zijn, aldus de gouverneur in een geschreven verklaring die is ontvangen door Bali Post op donderdag 17 februari 2022. Nyepi, valt dit jaar op 3 maart 2022. De ogoh-ogoh parade vindt een dag eerder plaats, op 2 maart 2022. 


Maximaal 25 Yowana


De parade mag worden gehouden in een wijk of stadsdeel waarbij het maximaal aantal deelnemers 25 Yowana bedraagt, en waarbij de gezondheidsmaatregelen strikt moeten worden nageleefd. 


‘Draag een mondkapje, zorg ervoor dat je volledig gevaccineerd bent, draag zorg voor desinfecterende handgel, en laat je testen middels een antigeentest die gratis wordt uitgevoerd door de Balinese gezondheidsdienst’, aldus gouverneur Koster. 


Milieuvriendelijke ogoh-ogoh


De poppen moeten dit jaar trouwens gemaakt zijn van milieuvriendelijk materiaal, dus geen plastic en styrofoam. 


Koster zei ook een grote waardering te hebben voor de artistieke, innovatieve en creatieve werken van de jongere generatie op het eiland. Deze elementen spelen volgens de gouverneur een grote rol in de karaktervorming en de culturele en kunstzinnige vorming bij jongeren. 


De mooiste ogoh-ogoh


De Balinezen zijn weken, zo niet maanden van tevoren bezig met het ontwerpen of het maken van de ogoh-ogoh. Elk stadsdeel maakt zijn eigen pop. Iedereen gaat serieus te werk, want de poppen worden uiteindelijk in een wedstrijd aan de jury voorgesteld. Die beslist wie de mooiste ogoh-ogoh heeft gemaakt.

Ook dit jaar krijgen de makers van de beste ogoh-ogoh een geldprijs. De hoogste geldprijs bedraagt 50 miljoen rupiah, omgerekend is dat ruim 3000 euro. 

Ogoh-ogoh stellen wezens uit de onderwereld voor, in het Balinees ook wel Bhuta-Kala genoemd. De poppen zijn gebaseerd op karakters uit traditionele mythen en legenden. Tegenwoordig zijn er ook ogoh-ogoh die hedendaagse figuren voorstellen.

Nyepi


Op de dag voor Nyepi, de eerste dag van het nieuwe jaar volgens de Balinese kalender, worden de ogoh-ogoh door de straten gedragen onder begeleiding van gamelan-muziek en soms ook dansers.

Na de parade volgt Nyepi. Op Nyepi is het een hele dag stil van zes uur 's ochtends tot de volgende dag om zes uur 's ochtends. Nyepi wordt gevierd door de hindoeïstische bevolking op Bali.

Meer weten over Ogoh-Ogoh? Lees: Ogoh-Ogoh, de avond voor Nyepi

Foto: Villa Sinar Cinta Amed