Reizigers die vanuit het buitenland op Bali arriveren, hebben de keuze uit twee quarantainemogelijkheden. Naast het ‘normale’ quarantainesysteem, kunnen zij met ingang van 23 februari 2022 ook kiezen om in quarantaine te gaan volgens het zogeheten bubbelsysteem. 


Reizigers die kiezen voor het bubbelsysteem, gaan in quarantaine in een van de door de autoriteiten aangewezen 'bubbelhotels'. Zij mogen volgens dit systeem buiten hun kamer, in speciaal ingerichte bubbelzones op het hotelterrein activiteiten verrichten. 


Warm up vacation


Wanneer reizigers activiteiten buiten hun kamer willen uitvoeren, dienen zij zich wel te houden aan de in Indonesië geldende gezondheidsmaatregelen zoals het dragen van een mondkapje, het regelmatig wassen van de handen en het houden van afstand tot elkaar. 


Dit bubbelsysteem wordt in Indonesië ook wel ‘warm up vacation’ genoemd. Het is een soort - de naam zegt het al - warming-up voor een vakantie op Bali of in andere gebieden in Indonesië. Lees ook: Bali biedt toeristen “Warm Up Vacation” aan 


I Gusti Ngurah Rai Airport/Tanjung Benoa


Reizigers die gebruik willen maken van deze quarantainevrije reisbubbel arriveren op Bali via I Gusti Ngurah Rai International Airport in Denpasar of de haven Tanjung Benoa. 


Reizigers die vanuit het buitenland Indonesië binnenreizen via Bali dienen aan dezelfde reisvoorwaarden te voldoen als reizigers die het land binnenreizen via de andere toegangspoorten in Indonesië zoals een bewijs van volledige vaccinatie, een negatieve uitslag van een PCR-test die uiterlijk 2 x 24 uur voor vertrek is uitgevoerd en het juiste visum. 


Bubbelhotels


Aan een quarantaine in een bubbelhotel hangt natuurlijk wel een prijskaartje. Eerder noemde een woordvoerder van het Indonesische ministerie van Toerisme en Creatieve Economie bedragen tussen de 10 tot 15 miljoen rupiah voor een verblijf van 5 dagen/4 nachten in een bubbelhotel. 


In een persconferentie eerder deze week zei de vicegouverneur van Bali, Tjok Oka Artha Ardhana Sukawati, die ook wel Cok Ace, wordt genoemd, dat 27 hotels op Bali geschikt zijn bevonden om te fungeren als ‘bubbelhotel’. 


Reizigers kunnen natuurlijk ook kiezen voor een goedkopere quarantaine in een ‘normaal’ quarantainehotel. 


Wat betreft de quarantaineduur, geldt op dit moment een verplichte quarantaine van 5 dagen/4 nachten voor reizigers die volledig zijn gevaccineerd, of een quarantaineduur van 3 dagen/2 nachten voor reizigers die volledig zijn gevaccineerd én een boosterprik hebben gehad. 


Batam/Bintan


Bali is niet het enige gebied in Indonesië waar reizigers gebruik kunnen maken van het bubbelsysteem. De eilanden Batam en Bintan bieden reizigers sinds eind januari dit jaar al de mogelijkheid van een quarantainevrije reisbubbel aan.