Afschaffing van de testverplichting voor reizigers die een binnenlandse reis willen maken, én publiek mag weer aanwezig zijn bij sportcompetities. De Indonesische regering is voorzichtig optimistisch over de coronasituatie in het land en voert verdere versoepelingen door. 


Het lijkt erop dat Indonesië zich aan het voorbereiden is op de overgang van een pandemie naar een endemie. Dat werd nog eens goed duidelijk tijdens de wekelijkse persconferentie op maandag (7/3/2022) over de nieuwste corona-ontwikkelingen in het land: een hoge vaccinatiegraad, een afname van het aantal nieuwe Covid-19-gevallen, een daling in het aantal ziekenhuisopnames én sterfgevallen. 


Volgens minister Luhut Binsar Pandjaitan die verantwoordelijk is voor het coronabeleid in Indonesië, ziet de situatie er op dit moment rooskleurig uit. Daar heeft de hoge vaccinatiegraad een belangrijke rol in gespeeld, meent Pandjaitan, die bekendmaakte dat ruim 70 procent van alle inwoners inmiddels volledig is gevaccineerd.


Omdat Indonesië over de piek heen lijkt te zijn, vindt de Indonesische regering dat versoepelingen daarom niet kunnen uitblijven. 


Afschaffing testverplichting


Een versoepeling die zeker goed is voor de portemonnee van mensen die vaak moeten reizen, is de afschaffing van de testverplichting voor het maken van een binnenlandse reis over land, over zee of door de lucht. 


Voorwaarde is wel dat de reiziger: 

  • In het bezit dient te zijn van een bewijs van volledige vaccinatie;
  • Zich houdt aan 3 gezondheidsmaatregelen, ook wel 3M genoemd: memakai masker (het dragen van een mondkapje, menjaga jarak dan menghindari kerumunan (het houden van afstand tot elkaar en het vermijden van menigten), en mencuci tangan dengan sabun/menggunakan handsanitizer (het wassen van de handen met zeep en stromend water/desinfecterende handgel);
  • Tijdens de reis een drielaags mondkapje of een medisch mondkapje dient te gebruiken. Het mondkapje dient op de juiste wijze gedragen te worden, i.e. het mondkapje dient de neus en de mond te bedekken;
  • Geen gesprek mag voeren met anderen. Ook het voeren van een telefoongesprek is verboden;
  • Bij een vliegreis van minder dan twee uur, aan boord van het vliegtuig niet mag eten en drinken. Reizigers die vanwege gezondheidsproblemen medicijnen gebruiken zijn uitgezonderd van deze regel. 


Voor reizigers die (nog) niet (volledig) zijn gevaccineerd, is een negatieve uitslag van een PCR-test/antigeentest verplicht.


Sportevenementen mét publiek


Dat volledige vaccinatie - en dan nog het liefst aangevuld met een boosterprik - een belangrijk speerpunt is in het coronabeleid van de Indonesische regering, blijkt ook in andere versoepelingen die maandag zijn aangekondigd, zoals het hervatten van sportcompetities mét een volledig gevaccineerd publiek dat naast de volledige vaccinatie óók een boosterprik heeft gehad. 


Het maximum aantal toeschouwers is in overeenstemming met het risiconiveau waarin een bepaalde regio is ingedeeld. Er zijn vier risiconiveaus. Hoe hoger het niveau, hoe meer beperkingen.


Bali 


Een andere versoepeling die met name door de toerismebranche op Bali zeer goed werd ontvangen, is de afschaffing van de quarantaineplicht en de comeback van de Visa on Arrival voor volledig gevaccineerde reizigers uit 23 landen, waaronder ook reizigers uit Nederland, die Indonesië binnenkomen via Bali. 


Het plan is om deze maatregel, het gaat vooralsnog om een proef, in de zeer nabije toekomst ook te laten gelden voor reizigers die via andere toegangspoorten dan Bali het land binnenreizen. 


5M 


Dat er meer versoepelingen komen en steeds meer maatregelen worden geschrapt, betekent niet dat men de vijf basismaatregelen - 5M - niet meer hoeft na te leven.


De vijf basismaatregelen - memakai masker (het dragen van een mondkapje), mencuci tangan dengan sabun dan air mengalir (het wassen van de handen met zeep en stromend water/desinfecterende handgel), menjaga jarak (het houden van afstand), menjauhi kerumunan (het wegblijven van mensenmenigten) en mengurangi mobilitas (het verminderen van verplaatsingen) - blijven nodig om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 


Blijf alert


Want, waarschuwt het ministerie van Volksgezondheid, op nationaal niveau neemt het aantal bevestigde Covid-19-gevallen weliswaar af, in een aantal gebieden in het land is er juist sprake van een kleine stijging. Die gebieden zijn Aceh, Oost-Nusa Tenggara, Centraal-Sulawesi, Gorontalo en Noord-Kalimantan.


Daarnaast ziet het ministerie meer sterfte onder niet volledig gevaccineerde ouderen en niet volledig gevaccineerde patiënten met een onderliggende aandoening. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is het daarom van groot belang dat de Indonesische autoriteiten door blijven gaan met de versnelde uitrol van de tweede dosis en de boosterprik voor mensen die daarvoor in aanmerking komen, met name ouderen in de samenleving en mensen met een onderliggende aandoening.