Ben je volledig gevaccineerd, maar heb je (nog) geen boosterprik gehad? Vanaf 2 maart 2022 geldt de verplichte quarantaine van 3 dagen bij aankomst in Indonesië ook voor jou. 


Volledig gevaccineerde reizigers zonder boosterprik moesten eerder nog 5 x 24 uur in quarantaine. De quarantaineduur van 3 dagen was alleen van toepassing voor volledig gevaccineerde reizigers mét boosterprik. 


Op zondag (27/2/2022) maakte coördinerend minister van Maritieme Zaken en Investeringen, Luhut Binsar Pandjaitan, bekend dat vanaf 1 maart 2022 de quarantaineduur van 3 dagen ook geldt voor volledig gevaccineerde reizigers zonder boosterprik. Dat is in plaats van 1 maart dus een dag later geworden. 


Voorzichtig en geleidelijk


In Indonesië is het aantal dagelijkse Covid-19 gevallen relatief lager dan in landen waar de quarantaineplicht voor binnenkomende reizigers inmiddels al is afgeschaft, zei minister Pandjaitan tijdens een speciale vergadering over de Covid-19 ontwikkelingen in het land. 


Wel heeft Indonesië relatief hoge sterftecijfers. Daarnaast kent het land een relatief lage vaccinatiegraad voor de tweede dosis. Dit in overweging nemende, is het noodzakelijk dat de regering een voorzichtige en geleidelijke aanpak hanteert bij het bepalen van het quarantainebeleid in Indonesië, aldus Pandjaitan die ook verantwoordelijk is voor het coronabeleid in het land. 


Proef op Bali


De kortere quarantaineduur moet uiteindelijk leiden tot de afschaffing van de quarantaineplicht vanaf 1 april dit jaar, of misschien wel eerder. Als proef wordt vanaf 14 maart (of misschien wel eerder) op Bali aan internationale reizigers quarantainevrije toegang wordt verleend.  Als de proef op Bali goed verloopt, dan zou het weleens zo kunnen zijn dat de rest van Indonesië spoedig kan volgen.