Activiteiten in de toeristische sector in Labuan Bajo, Oost-Nusa Tenggara, verlopen weer normaal. De toerismebranche en de Indonesische overheid hebben een voorlopige overeenstemming bereikt over de toegangsprijzen van Komodo en Padar, twee eilanden die deel uitmaken van het Komodo Nationaal Park, tevens het leefgebied van de komodovaraan. 


Begin deze week had de toerismebranche in Labuan Bajo aangekondigd een maand lang te zullen staken wegens het besluit van de Indonesische overheid om de prijzen van toegangskaarten tot Komodo en Padar fors te verhogen. 


3,75 miljoen rupiah


Vanaf 1 augustus 2022 moeten toeristen diep in de buidel tasten voor een bezoek aan Komodo en Padar. Om genoemde eilanden te mogen bezoeken, dienen zij 3,75 miljoen rupiah neer te leggen. Omgerekend is dat ongeveer 245 euro. Voor dat bedrag krijgen toeristen een jaar lang toegang tot beide eilanden. 


Werknemers in de toerismesector vrezen dat de prijsverhoging ertoe kan leiden dat ze op zoek moeten gaan naar andere bronnen van inkomsten. Want, menen zij, de dure toegangskaarten zorgen ervoor dat toeristen wegblijven. Nu al hebben toeristen vanwege de dure toegangskaarten een reeds geboekte reis aan Komodo en Padar geannuleerd. 


De staking die op dezelfde dag van de prijsverhoging van start ging, leidde ertoe dat verschillende soorten dienstverlening op het gebied van toerisme, zoals onder meer bootvervoer, autoverhuur, accommodatie en restaurants, werden stilgelegd. Toeristen die per vliegtuig naar Labuan Bajo afreisden werden niet opgehaald. De lokale autoriteiten zetten pick-up trucks in om gestrande toeristen te vervoeren. 


Resultaat?


Om chaotische taferelen te voorkomen, zijn de betrokken partijen twee dagen na de eerste dag van de staking om de tafel gaan zitten. De regering heeft ingezien dat het zo niet langer kan en heeft ingestemd de plannen voor de Komodo en Padar te heroverwegen. Het resultaat?


De oude toegangsprijzen zijn weer van toepassing. Toeristen die van plan zijn een ticket te boeken tot eind december dit jaar, betalen gewoon de oude toegangsprijs tot het park. En, die zijn als volgt: lokale toeristen betalen vanaf 5000 rupiah per persoon op maandag t/m zaterdag, en vanaf Rp. 7.500,00 per persoon op zondag en nationale vrije dagen. 


Buitenlandse toeristen betalen voor een ticket op maandag t/m zaterdag  vanaf Rp. 150.000,00 per persoon, en vanaf Rp. 225.000,00 per persoon op zondag en nationale vrije dagen. Met dat kaartje krijgen bezoekers toegang tot drie eilanden die deel uitmaken van het Komodo Nationaal Park: Komodo, Padar en Rinca.  


Wat er volgend jaar gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Coördinerend minister Airlangga Hartarto van Economische Zaken heeft in elk geval al aangegeven de toegangsprijzen te zullen evalueren.