In het Nationaal Museum van Indonesië in Jakarta heeft zaterdagavond (16/9/2023) brand gewoed. Het museum in de Indonesische hoofdstad huisvest onder meer culturele objecten die reeds door Nederland zijn teruggegeven. Die zijn veilig, heeft een woordvoerder van het museum bekendgemaakt. 


Brand meester


Rond 20.00 uur lokale tijd werd melding gemaakt van een brand in het Nationaal Museum van Indonesië in het centrum van Jakarta. Meerdere brandweerwagens werden ingezet om het vuur te blussen. De brandweer heeft om 22.40 uur het sein brand meester gegeven, staat in het door het ministerie van Onderwijs, Cultuur, Onderzoek en Technologie uitgegeven persbericht


Het Nationaal Museum bestaat uit drie gebouwen. Zes ruimtes in gebouw A van het museum zijn getroffen door de brand. Het vuur heeft de overige 15 ruimtes in gebouw A en de overige gebouwen niet bereikt. 


Objecten uit Nederland


Historische voorwerpen zouden door de brand zijn beschadigd. Een deel van de beschadigde objecten zijn replica's, aldus museumwoordvoerder Ahmad Mahendra. Ook benadrukte hij dat de reeds teruggestuurde objecten uit Nederland veilig zijn. Die lagen volgens hem elders in het museum, ver van de plek waar de brand uitbrak. 


In juli dit jaar werd bekendgemaakt dat Nederland 472 culturele objecten gaat teruggeven aan Indonesië. Het gaat om zogeheten roofkunst. Dat zijn voorwerpen die tijdens de koloniale periode onterecht in Nederland zijn beland, via bijvoorbeeld roof of dwang. Een deel van de objecten zal gehuisvest worden in het Nationaal Museum in Jakarta. 


De brandweer vermoedt dat de brand is veroorzaakt door kortsluiting. Onderzoek moet uitwijzen of dat inderdaad de oorzaak was. 


Identificeren, herstellen en redden


Minister Nadiem Anwar Makarim van Onderwijs, Cultuur, Onderzoek en Technologie zei in een persverklaring dat er geen slachtoffers vielen bij de brand. Ook zei hij dat de voornaamste prioriteit het identificeren en het herstellen van objecten in de getroffen ruimtes is, zo ook het redden van de historische objecten die in de getroffen ruimtes lagen. 


Het museum blijft voorlopig gesloten. 


Voormalig koloniaal pand


Het Nationaal Museum van Indonesië - Museum Nasional Indonesia - is deels gevestigd in een voormalig koloniaal pand uit 1862. Het museum beschikt over prachtige, uitgebreide collecties op het gebied van archeologie, geschiedenis, volkenkunde en geografie.


Het museum dat nabij het Nationaal Monument (Monas) ligt, staat ook wel bekend als Museum Gajah (gajah betekent olifant). Voor het gebouw staat namelijk een bronzen standbeeld van een olifant, een geschenk van de Thaise koning Rama V die het museum in 1871 bezocht.