De Algemene Verkiezingscommissie van Indonesië (KPU) heeft maandag (13/11/2023) bekendgemaakt dat alle drie de presidentskandidaten en hun running mate, onder wie de 36-jarige zoon van president Joko 'Jokowi' Widodo, voldoen aan de vereisten om deel te nemen aan de presidentsverkiezingen in februari 2024. 


De vereisten voor de kandidaten zijn onder meer het overleggen van een verklaring van goed gedrag uitgegeven door de nationale politie, het opstellen van een verkiezingsprogramma, en het ondergaan van een uitgebreid medisch onderzoek.  


Elk koppel moet zijn voorgedragen door een politieke partij die bij de vorige verkiezingen minimaal 20% van de zetels in het parlement heeft behaald, of door een coalitie van politieke partijen die samen tenminste 25 procent van de zetels in het parlement behaalden bij de parlementsverkiezingen in 2019.


De kandidaten zijn: 

 

  • De voormalige gouverneur van Jakarta, Anies Baswedan, en zijn running mate Muhaimin Iskandar die voorzitter is van de islamitische Nationale Bewustwordingspartij PKB; 
  • De voormalige gouverneur van Midden-Java, Ganjar Pranowo, en zijn running mate Mohammad Mahfud MD, die momenteel het ambt bekleed van coördinerend minister van politieke, juridische en veiligheidszaken; 
  • Minister van Defensie Prabowo Subianto en diens running mate Gibran Rakabuming Raka, de oudste zoon van president Jokowi. 


Anies en Muhaimin zijn voorgedragen door Partai Nasdem (de Nationale Democraten), PKS (islamitische Partij voor Rechtvaardigheid en Welvaart), en PKB (islamitische Nationale Bewustwordingspartij), die samen goed zijn voor 29 procent van de zetels in het parlement. 


Ganjar en Mahfud genieten de steun van de regerende PDI-P (Strijdende Democratische Indonesische Partij, PPP (islamitische Verenigde Ontwikkelingspartij), Perindo (Indonesische Eenheidspartij) en Hanura (Partij Geweten van het Volk), die samen goed zijn voor 28 procent van de zetels in het parlement.


Prabowo en Gibran konden rekenen op de breedste steun onder de partijen in het parlement: Gerindra (Groot Indonesië Beweging),  Golkar (Partij van Functionele Groepen), Partai Demokrat (Democratische Partij), PAN (Nationale Mandaat Partij), PSI (Indonesische Solidariteitspartij), PBB (de Maan en Ster Partai) en Partai Garuda, samen goed voor 42,7 procent van zetels in het parlement. 


Constitutioneel Hof


Gibran kon zich aanvankelijk niet verkiesbaar stellen vanwege een verordening die stelt dat kandidaten minstens 40 jaar oud moeten zijn. De controversiële herziening van die verordening door het constitutioneel hof van Indonesië op 16 oktober, maakte de weg vrij voor Gibran om deel te nemen aan de verkiezingen van volgend jaar. 


Het hof, voorgezeten door Gibrans aangetrouwde oom Anwar Usman, stelde dat een ieder die ervaring heeft als bijvoorbeeld gouverneur, regent of burgemeester en via verkiezingen is gekozen om dat ambt te bekleden, feitelijk geschikt is om als vicepresidentskandidaat of presidentskandidaat deel te nemen aan de verkiezingsstrijd, ook al is de betreffende persoon jonger dan 40 jaar. 


Opperrechter Usman is overigens, bijna een maand na de controversiële uitspraak, door de ethische raad van het constitutioneel hof schuldig bevonden aan belangenverstrengeling en moet daarom aftreden als voorzitter van het hof.