Sinds 14 februari 2024 is op Bali een toeristenbelasting van kracht. Echter, slechts 40 procent van de buitenlandse toeristen heeft deze toeristentax van 150 duizend rupiah per persoon ook echt betaald. Dat heeft het ministerie van Toerisme en Creatieve Economie van Indonesië bekendgemaakt. 

Volgens het ministerie zijn er nog te weinig toeristen op de hoogte van de vorige maand ingevoerde toeristenbelasting. Het is daarom belangrijk samen te werken met andere overheidsinstanties, luchtvaartmaatschappijen en andere belanghebbenden in de toerisme-industrie om buitenlandse toeristen te informeren over het nieuwe beleid. 

Focus


De autoriteiten geven toe dat er te veel de focus is gelegd op buitenlandse toeristen die Bali binnenkomen via internationale toegangspoorten op Bali zelf, terwijl toeristen natuurlijk ook op een andere manier het eiland kunnen bereiken, bijvoorbeeld op een binnenlandse vlucht via bijvoorbeeld Jakarta of een andere Indonesische stad. Daar moet voortaan beter gecontroleerd gaan worden. 

Daarnaast hebben de autoriteiten van Bali bekendgemaakt dat er vanaf 26 maart 2024 ook willekeurige controles gaan plaatsvinden bij toeristische attracties op het eiland, zoals Uluwatu, Tanah Lot, Ulun Danu Beratan, en Tampaksiring.


Milieu en cultuur


De toeristenbelasting van 150 duizend rupiah per persoon, omgerekend ongeveer 10 euro, wordt gebruikt voor initiatieven ter bescherming van het milieu en de cultuur van Bali. De tax kan onder andere betaald worden via de website Love Bali, de Love Bali-app, of bij aankomst op de luchthaven van Bali. 

Zeven groepen buitenlanders zijn uitgezonderd van het betalen van de tax.