Mandalika wordt aangeprezen als paradijs voor natuur-, cultuur- en sportliefhebbers. Het gebied staat bekend om de witte zandstranden, traditionele dorpjes en het in 2021 gopende Mandalika Circuit. Ontdek samen met Indonesiënu Mandalika, een adembenemend mooi kustgebied in het zuiden van het eiland Lombok. 


Op een doordeweekse dag even na zonsopgang lopen wij van ons hotel richting Bukit Seger, een heuvel die pal naast het befaamde Pertamina Mandalika International Street Circuit ligt. Vanaf deze heuvel heb je een spectaculair uitzicht op het circuit, waar in maart 2022 de eerste MotoGP voor Indonesië sinds 25 jaar werd gehouden. 


Zee en strand


Voordat we de heuvel beklimmen, besluiten we eerst naar het strand te gaan. De lokale bewoners zijn 's ochtends vroeg al druk in de weer met hun activiteiten. Een moeder gebaart haar zoon op te schieten, waarop het kind een gayung - een emmertje met handvat - pakt, deze vult met water om daarmee zijn gezicht te wassen. 


Terwijl we vanaf het strand naar de rollende golven kijken, komt hetzelfde jongetje onze kant op rennen. En... hij heeft iets bij zich. 



'Wilt u misschien armbandjes kopen?' vraagt hij ons. Laat het nu net zo zijn dat we onze portemonnee in het hotel hebben laten liggen. We kwamen hier namelijk alleen voor een ochtendwandeling. We besloten toen maar met hem in gesprek te gaan. 


Het jongetje - we schatten hem op een jaar of 8 - vertelt dat hij voor dag en dauw al op moet staan om handgemaakte armbandjes aan toeristen te verkopen. Daarna is het tijd om naar school te gaan. Hij vertelt ook nog welk armbandje hij het mooiste vindt. Hij wijst een armbandje aan met zwarte, glimmende kraaltjes. 



Dan krijgt de jonge verkoper andere ochtendwandelaars in het oog en rent hen achterna.  


Heuvel en circuit


We beklimmen Bukit Seger en zien het jongetje weer dat er inmiddels in is geslaagd kopers voor zijn armbandjes te vinden. 


Vanaf de heuvel zien we het Mandalika-circuit liggen. Hier werd op 20 maart 2022 de eerste MotoGP sinds 25 jaar georganiseerd op Indonesische bodem. Indonesië trad slechts twee keer eerder op als gastheer van de MotoGP, namelijk in 1996 en 1997. Toen vonden de motorraces plaats op het circuit van Sentul dat in de provincie West-Java ligt. Als gevolg van de Aziatische financiële crisis in 1998 was Indonesië genoodzaakt de samenwerking met de Grand Prix-organisatoren te beëindigen.



Onder het presidentschap van Joko 'Jokowi' Widodo deed het land er alles aan zich internationaal op de kaart te zetten. Zo begon het land in 2016 met de bouw van een nieuw internationaal circuit op het eiland Lombok. In 2021 was de bouw gereed. In datzelfde jaar werd Pertamina Mandalika International Street Circuit voor het eerst in gebruik genomen voor The Superbike World Championship. 


Het Mandalika Circuit dat een totale lengte heeft van 4.310 meter en 17 bochten telt, ligt prachtig gelegen aan zee. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het circuit alom wordt geprezen als een van de mooiste circuits ter wereld.  


Legende


Vanaf de heuvel zien we in zee ook het beeld van prinses Mandalika, van wie de naam Mandalika afstamt. De legende gaat dat er in het gebied, ooit, heel lang geleden, een prinses leefde. De gegadigden stonden voor haar in de rij. Om tot een juiste keuze te komen, besloot prinses Mandalika te mediteren om een hogere macht om raad te vragen. 



Op een dag verzocht de prinses alle huwelijkskandidaten naar Bukit Seger te komen. Daar vertelde prinses Mandalika hen dat zij een beslissing had genomen. Maar, in plaats van bekend te maken wie zij als huwelijkspartner zou kiezen, sprong zij van de heuvel de zee in. De aanwezige jongemannen sprongen de prinses achterna in een poging haar te redden. Prinses Mandalika verdween echter voor altijd onder de golven. 


Tot op de dag van vandaag wordt op het strand van Lombok elk jaar het Bau Nyale festival gehouden. Bau Nyale is een ritueel waarbij de lokale bewoners zeewormen vangen. Aangenomen wordt dat de zeewormen een incarnatie zijn van de verdwenen prinses. 


Sasak-bevolkingsgroep


Het eiland Lombok wordt voornamelijk bewoond door de bevolkingsgroep Sasak die de Sasak-taal spreekt en voornamelijk islamitisch is. 



Om de lokale bewoners beter te leren kennen, kun je een traditioneel dorpje bezoeken. In Mandalika is een bezoek aan het dorpje Ende zeer aan te raden. Desa Ende ligt ten noorden van het Mandalika Circuit, een autorit van nog geen half uur. Lees ons reisverslag: In dit dorpje op Lombok hebben de woningen vloeren, gemaakt van koeienmest


Een ander traditioneel dorp dat op dezelfde route ligt is Sade dat wat toeristischer is en drukker wordt bezocht dan Ende. 


Bestemming met superprioriteit

 

De schoonheid van het kustlandschap en het grote toeristische potentieel hebben het Indonesische ministerie van Toerisme en Creatieve Economie ertoe doen besluiten Mandalika vanaf 2021 op te nemen in de lijst van vijf bestemmingen met superprioriteit. De andere vier bestemmingen in Indonesië met superprioriteit zijn het Tobameer (Noord-Sumatra), de Borobudur (Midden-Java), Labuan Bajo (Oost-Nusa Tenggara) en Likupang (Noord-Sulawesi). 



Mandalika ligt ten zuiden van de internationale luchthaven van Lombok, een autorit van ongeveer een half uur.