Een toerist uit China is afgelopen weekend om het leven gekomen bij een val in een ravijn bij de Oost-Javaanse vulkaan Ijen. Dat gebeurde nadat de 31-jarige vrouw over haar rok was gestruikeld. 


Volgens een woordvoerder van de lokale autoriteiten vertrok de vrouw samen met haar man op zaterdag (20/4/2024) rond 02.00 uur vanuit Paltuding - het startpunt van de klimtocht - richting Kawah Ijen, de krater van de vulkaan Ijen. 


Zonsopgang


Het echtpaar wilde daar getuige zijn van 'het Blauwe Vuur'. Om dit bijzondere natuurfenomeen te zien, dienden zij de krater van de Ijen af te dalen. Ze werden tijdens deze excursie begeleid door een gids. Nadat ze het Blauwe Vuur hadden bewonderd, klom het stel weer omhoog, naar de rand van de krater om daar de zonsopgang gade te slaan. 


Het echtpaar wilde de zonsopgang bij de Ijen op foto vastleggen en besloot om de beurt te poseren met de opkomende zon op de achtergrond. Toen de vrouw aan de beurt was om te poseren, maakten haar man en de gids foto's van haar. 


Houten object


De gids vertelde aan de aanwezige pers dat de vrouw aanvankelijk op een afstand stond van 2 tot 3 meter van de rand van het ravijn. Ze liep echter achteruit om dichter bij het houten object achter haar te staan. Toen ging het mis. Terwijl ze achteruit stapte, struikelde ze over haar lange rok, viel naar achter en kwam zo'n 75 meter lager terecht. 


De gids rende meteen terug naar Paltuding om hulp te halen. Toen reddingswerkers de plek bereikten waar de vrouw terecht was gekomen, was zij al overleden. 


Blue Fire


Kawah Ijen - de krater van de vulkaan Ijen - is een populaire bestemming in het uiterste oosten van de provincie Oost-Java. De vulkaan bij de Oost-Javaanse stad Banyuwangi staat bekend om het zogeheten 'Blauwe Vuur', een bijzonder natuurfenomeen dat tussen ongeveer 02.00 uur tot 05.00 uur zichtbaar is bij helder weer. Het Blauwe Vuur is eigenlijk geen vuur, maar gas dat in aanraking komt met zuurstof. Zodra de zon opkomt, is het natuurverschijnsel niet meer zichtbaar.


Paltuding is het startpunt van de klimtocht naar Kawah Ijen. De afstand tussen Paltuding en de krater van de Ijen is zo'n 3,2 kilometer, een klimtocht van ongeveer twee uur. Bezoekers dienen rekening te houden met steile stukken met hellingen van tussen de 25-35 graden en zanderige paden waar je makkelijk over kunt uitglijden.