In Indonesië is een foto viraal gegaan waarop te zien is hoe drie toeristen met ontbloot achterwerk op een jeep poseren in de zandzee bij de vulkaan Bromo, Oost-Java. De Indonesische media schrijven dat het om Nederlandse toeristen gaat. 


De Tenggerezen, de oorspronkelijke bewoners van het Tengger-gebied waar de vulkaan ligt, beschouwen de Bromo als een heilige berg. 


Viraal


Indonesische media schrijven dat twee personen foto's namen van deze actie, namelijk de bestuurder van de jeep en een Nederlandse reisgezel. 


De foto die viraal ging, was de foto die werd genomen door de jeepbestuurder. Die zei in een verklaring dat de foto op de een of andere manier in een WhatsAppgroep van Bromo-jeepbestuurders terecht is gekomen. De foto ging viraal en trok ook de aandacht van de lokale autoriteiten. 


Sanctie


Dorpshoofd Sunaryono betreurt het voorval ten zeerste. Volgens hem krijgen de drie mogelijk een sanctie in de vorm van het uitvoeren van een reinigingsritueel conform de traditie van de Tenggerezen. 


De dorpsraad gaat daarover nog in discussie, in overweging nemende dat deze actie die in Indonesië als beschamend wordt beschouwd, 'in het land van herkomst van het drietal misschien wel als iets heel normaals wordt beschouwd, én waren ze niet op de hoogte van de lokale gewoonten en gebruiken', aldus Sunaryono zoals geciteerd door de Indonesische media. 


Het dorpshoofd zegt wel dat deze mogelijke uitzondering niet geldt voor de jeepbestuurder en de reisleider. Zij hadden als Indonesiërs, die kennis hebben van de oosterse normen en waarden, beter moeten weten, meent hij. 


De Indonesische media schrijven voorts dat de overtreders mogelijk ook een aanklacht boven het hoofd hangt op grond van de Wet op Elektronische Informatie en Transacties - de zogenaamde cyberwet - en op grond van de anti-pornografiewet. 


Heilig


De Tenggerezen, de oorspronkelijke bewoners van het Tengger-gebied, het gebied waar de Bromo vulkaan ligt, beschouwen de Bromo als een heilige berg. De vulkaan is genoemd naar de Hindoegod Brahma, de schepper van het heelal. 


Elk jaar vindt er bij de Bromo de Yadnya Kasada-ceremonie plaats waarbij offers worden gebracht aan de goden. Deze ceremonie vindt plaats bij volle maan op de veertiende dag van de tiende maand volgens de Tengger-kalender.


De Tenggerezen leven op de hellingen van de vulkanen Bromo en Semeru in het Bromo-Tengger-Semeru Nationaal Park in de provincie Oost-Java. Zij beschouwen zichzelf als de directe nakomelingen van de vorsten van het eeuwenoude koninkrijk Majapahit en zijn aanhangers van het hindoeïsme.