Australische en Indonesische wetenschappers hebben in een grot op het Indonesische eiland Sulawesi het oudste kunstwerk ter wereld gevonden. Het gaat om een grotschildering waarop drie mensachtige figuren worden afgebeeld en een wild zwijn. 


De schildering zou minstens 51.200 jaar oud zijn, ongeveer 5000 jaar ouder dan de vorige oudste grotkunst. Het ontdekte kunstwerk is volgens de Australische archeoloog Maxime Aubert het oudste bewijs van het vertellen van verhalen


Aubert, verbonden aan de Griffith University in Australië, maakte ook deel uit van het team dat de vorige recordhouder ontdekte, namelijk een levensgrote grotschildering van een Sulawesisch wrattenzwijn. Deze schildering, die in 2017 ontdekt werd, zou minstens 45.500 jaar oud zijn. 


Interactie


De nieuwste ontdekking - de schildering van drie mensachtige figuren en een zwijn - werd gedaan in de grot Leang Karampuang in de regio Maros-Pangkep (Zuid-Sulawesi). De grotschildering, die een afmeting heeft van 92cm x 38cm en gemaakt is met donkerrood pigment, verkeert in slechte staat. In dezelfde grot zijn ook andere schilderingen van zwijnen te zien. 


In het onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature zeggen wetenschappers dat er op de gevonden schildering duidelijk sprake is van interactie tussen de figuren. Dit is te zien aan hoe de figuren neergezet zijn en de manier waarop ze met elkaar omgaan. Er is volgens de onderzoekers duidelijk te zien dat er iets gebeurt tussen de figuren en dat er een verhaal verteld wordt. 


Prehistorisch park Leang-Leang


Aubert vermoedt dat de schilderingen in de grot zijn gemaakt door de eerste groep mensen die door Zuidoost-Azië trokken voordat ze ongeveer 65.000 jaar geleden in Australië arriveerden. 


De regio Maros in de provincie Zuid-Sulawesi staat bekend om de vele grotten met eeuwenoude rotstekeningen, zoals de afdrukken van menselijke handen en afbeeldingen van dieren die alleen op Sulawesi voorkomen. Deze rotskunst is te vinden in het prehistorische park Leang-Leang


Foto: Nature