Indonesië heeft een Russische beroemdheid op sociale media het land uitgezet. De reden hiervoor is dat de man, ondanks de coronamaatregelen, een feest organiseerde in een luxueus hotel op Bali. Het feest dat op 11 januari 2021 plaatsvond, werd bijgewoond door meer dan 50 mensen. 


Sergey Kosenko, die bijna 5 miljoen volgers heeft op Instagram, kwam in oktober 2020 Indonesië binnen op een visit visa. Hij heeft zijn visum twee maanden later, op 29 december, op tijd verlengd. 


Roekeloos gedrag


De immigratiedienst op Bali besloot onderzoek te doen naar Kosenko’s activiteiten nadat de Rus op sociale media een video had geplaatst waarop te zien was hoe hij in december vorig jaar op een motor – met een vrouwelijke passagier achterop – van de pier reed rechtstreeks de zee in. 


Veel Indonesiërs bekritiseerden Kosenko vanwege zijn roekeloze gedrag en de schadelijke gevolgen die zijn actie kan hebben voor het milieu.


Niet toegestaan


Uit onderzoek bleek dat de Rus sinds zijn verblijf op Bali deel had genomen aan verscheidene activiteiten die niet zijn toegestaan op een visit visa zoals het promoten van bedrijven en producten. 


Het illegaal georganiseerde feest op 11 januari dit jaar was echter de druppel die de emmer deed overlopen. 


I love Bali


Na de aankondiging van zijn deportatie zei Kosenko tegen verslaggevers dat hij spijt had: ‘Ik hou van Bali. Het spijt me. Ik bied hierbij mijn excuses aan.’


Amerikaanse vrouw


Een paar dagen eerder werd een Amerikaanse vrouw het land uitgezet. De vrouw, die ook op Bali verbleef, ging viraal met haar tweets waarin ze Bali omschreef als LHBT-vriendelijk en een goedkoop eiland voor buitenlanders om te wonen. Volgens de autoriteiten heeft de vrouw met haar tweets onrust veroorzaakt onder het volk.  


Indonesië houdt voorlopig de grenzen dicht voor buitenlandse bezoekers in een poging de verspreiding van Covid-19 in te dammen. Ook gelden er strengere coronamaatregelen voor Java en Bali