De gouverneur van Jakarta, Anies Baswedan, wil dat Kota Tua Jakarta in de nabije toekomst Batavia wordt genoemd. Kota Tua Jakarta is een stadsdeel in de Indonesische hoofdstad Jakarta waar nog veel overblijfselen uit Nederlands-Indië te vinden zijn. 


Het stadsbestuur van Jakarta en de centrale regering willen Kota Tua en de haven Sunda Kelapa revitaliseren. Het gaat om een gebied ter grootte van 240 hectare. 


Gouverneur Anies Baswedan vindt het een goed idee dat Kota Tua Jakarta weer zijn oorspronkelijke naam terugkrijgt, namelijk Batavia. 


Uniek


Het oude stadsdeel van Jakarta moet uniek zijn. Er zijn volgens de gouverneur immers al veel oude stadsdelen in Indonesië die de naam Kota Tua (oude stad) dragen. 


Als je op het internet op zoek gaat naar de term Kota Tua, krijg je verschillende resultaten te zien zoals Kota Tua Semarang (of Kota Lama Semarang) in de provincie Midden-Java, of Kota Tua Surabaya in Oost-Java en Kota Tua Bandung in West-Java. 


Om verwarring te voorkomen, pleit Baswedan voor een naamswijziging voor het oude stadsdeel van Jakarta. Batavia, de oorspronkelijke naam van Kota Tua Jakarta, moet volgens de gouverneur weer in ere worden hersteld.


Historie, economie en cultuur


De gouverneur hoopt dat Batavia in de toekomst bekend zal staan als een historisch gebied én economisch centrum. Een stadsdeel dat op de toekomst is gericht en waarbij de culturele waarden hoog in het vaandel staan. Of, zoals Baswedan het noemt: ‘Een oud maar tegelijkertijd ook een modern en dynamisch gebied.’


Batavia moet volgens de gouverneur niet alleen een toeristische bestemming worden, maar ook een dynamisch economisch ecosysteem, een magneet die mensen aantrekt om er te komen werken en activiteiten te verrichten. 


Jayakarta


Onder het commando van Gouverneur-Generaal Jan Pieterszoon Coen, veroverde de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) in 1619 Jayakarta. Jayakarta is het huidige Sunda Kelapa, de oude haven van Jakarta. 


Op de puinhopen van het verwoeste Jayakarta, begon de VOC met de opbouw van een nieuwe stad: Batavia.


Batavia begon zich verder naar het zuiden te ontwikkelen. Het eerste stukje Batavia - het gebied wat voorheen Jayakarta was - werd Oud Batavia genoemd. Oud Batavia omvat de haven Sunda Kelapa en het huidige Kota Tua Jakarta.