Het Nationaal Museum van Indonesië in Jakarta heropent volgende maand zijn deuren, ruim een jaar nadat er in een van de gebouwen op het complex een grote brand woedde. Het museum was genoodzaakt voor een langere periode de deuren te sluiten voor publiek. Op 15 oktober dit jaar mogen bezoekers het museum weer betreden.
Een jaar lang is er hard gewerkt het museum weer bezoekersklaar te maken. 15 oktober 2024 is de grote dag. Dan gaan de deuren weer open voor publiek.
Nieuw gezicht
Het Nationaal Museum van Indonesië in Jakarta krijgt een nieuw gezicht waarbij het museum gepresenteerd wordt als een interactieve ruimte, belooft Ahmad Mahendra van Indonesian Heritage Agency, de dienst voor Indonesisch erfgoed die verscheidene musea, waaronder het Nationaal Museum van Indonesië, en monumenten in heel Indonesië verenigt onder een management.
Niet alleen de getroffen ruimtes en collecties zijn gerestaureerd, gerepareerd en hersteld, het museum heeft ook een conceptuele transformatie ondergaan om relevant te zijn en te blijven voor het hedendaagse publiek, aldus Mahendra, die zei dat bij het revitalisatieproces experts uit binnen- en buitenland zijn betrokken.
Roofkunst
Op 16 september 2023 werd een van de gebouwen van het museum getroffen door een grote brand. Daardoor liepen zes ruimtes achterin het gebouw enorme schade op. Ook historische voorwerpen zouden beschadigd zijn. De museumdirectie stelde het publiek echter gerust dat een deel van de beschadigde collectie replica's betreft en dat teruggestuurde objecten uit Nederland - roofkunst - veilig zijn.
Het Nationaal Museum van Indonesië - Museum Nasional Indonesia - is deels gevestigd in een voormalig koloniaal pand uit 1862. Het museum beschikt over prachtige, uitgebreide collecties op het gebied van archeologie, geschiedenis, volkenkunde en geografie.
Het museum dat nabij het Nationaal Monument (Monas) ligt, staat ook wel bekend als Museum Gajah (gajah betekent olifant). Voor het gebouw staat namelijk een bronzen standbeeld van een olifant, een geschenk van de Thaise koning Rama V die het museum in 1871 bezocht.
Reacties